Σημαντική χαρακτηρίζει την προοδευτική χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα η Citi σε σημερινό της report. H νέα ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία θα τονώσει την ανάκαμψη. Ενώ είναι πιθανή και η επιστροφή κάποιων καταθέσεων στις τράπεζες.

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού η Citi σημειώνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι λιγότερο ασταθής από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, τα οποία είναι και τα σημαντικά για τους στόχους των προγραμμάτων διάσωσης, αλλά τείνουν να προσφέρουν μία καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές τάσεις. Υποδηλώνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα συνέχισε να βελτιώνεται ελαφρά, παρά την επιβράδυνση των εσόδων, το 2017.

Η Citi βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,8% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ (σ.σ. σημαντικά χαμηλότερα από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις που φέρονται να ασπάζονται και οι θεσμοί και βλέπουν υπέρβαση του στόχου για 1,75% κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ), ελαφρά πάνω από το 1,6% που κατεγράφη το 2016. Σε κάθε περίπτωση, η υστέρηση εσόδων, εν μέρει εξαιτίας των επιστροφών, εγείρει κάποιες ανησυχίες για τη διαδικασία εισπραξιμότητας, σημειώνει η Citi.

Facebook Comments