Το Μάϊο του 2018 τα μέτρα για το χρέος
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως με το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως με το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους
Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως με το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο, η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι διαφορετική.
Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν από τον Ιανούαριο και, υπό την προϋπόθεση ότι η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως τότε, την «επόμενη ημέρα».
Πρακτικά, θα εξετάσουν το πώς θα ασκείται η εποπτεία μετά τον Αύγουστο του 2018, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η χώρα θα «τρέχουν» για πολλά χρόνια μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου.
Πρώτα, λοιπόν θα καταλήξουν στη «φόρμουλα» της επόμενης ημέρας και στη συνέχεια θα συνδέσουν αυτή τη φόρμουλα με τα μέτρα για το χρέος. Τα μηνύματα που φθάνουν στην ελληνική πλευρά συγκλίνουν στο ότι «εάν η Ελλάδα δεν ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο Μνημόνιο δεν πρόκειται να πάρει ελάφρυνση χρέους».
Με τη φράση «ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου» οι Ευρωπαίοι περιγράφουν άλλες δύο αξιολογήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα κοινοβούλια των χωρών μελών δεν θα προλάβουν να εγκρίνουν την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το δάνειο του ESM και έτσι η χώρα θα πρέπει να αιτηθεί είτε παράταση του ισχύοντος Μνημονίου είτε νέο δάνειο.
Κάτι τέτοιο δεν περνάει από κανένα κοινοβούλιο στην Ευρωζώνη. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, ακόμη και εάν συνεχίσει στη λογική του «καλού παιδιού», όπως της αναγνωρίζουν όλοι στην Ευρώπη, θα πρέπει να περιμένει το νωρίτερο έως το Μάιο ή τον Ιούνιο του 2018 για να μάθε ποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προκρίνουν οι εταίροι της.
Στο μεσοδιάστημα, θα πρέπει να υλοποιεί απαρεγκλίτως όλες τις Μνημονιακές της υποχρεώσεις και, μάλιστα, χωρίς καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να «χαλάσουν το κλίμα» ή να δημιουργήσουν εικόνα έντασης και αβεβαιότητας.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, «οι επενδυτές δεν θα έρθουν πριν δουν τα πρώτα κτίρια να υψώνονται στο Ελληνικό ή τις μηχανές να ξαναδουλεύουν στις Σκουριές», υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι εκτός από τα καλά λόγια των δανειστών, απαιτούνται και πράξεις που να δείχνουν πως εκτός από την ψήφιση των νόμων, ακολουθεί και η εφαρμογή τους.
Facebook Comments