Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επενδυτές για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg για τις παγκόσμιες αγορές.

Περίπου τα 3/4 (74%) των αναλυτών δήλωσαν ότι ο αποπληθωρισμός αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη ζώνη του ευρώ καθώς ήδη χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν περάσει το κατώφλι του.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη καθώς οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν σε ολόκληρη τη ζώνη στο 0,7% τον Απρίλιο, απέχοντας πολύ από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση για τη δημοτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών και τις ικανότητές τους στην προώθηση των επενδύσεων μόλις το 37% των αναλυτών απάντησαν θετικά για τον Αντώνη Σαμαρά. Από τους πιο δημοφιλείς ηγέτες αναδείχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ με ποσοστό 76% ενώ ο ηγέτης με τη χαμηλότερη ψήφο… εμπιστοσύνης ήταν ο Φρανσουά Ολάντ με ποσοστό 11%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Ρωσία, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι η ρωσική οικονομία επιδεινώνεται ενώ όσον αφορά τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι περισσότεροι απάντησαν ότι είναι απαισιόδοξοι για τον τρόπο που οι πολιτικές του επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Για την παγκόσμια οικονομία η έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι το 40% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξοι για την πορεία της, θεωρώντας ότι αυτή βελτιώνεται, το 43% υποστηρίζει ότι είναι σταθερή ενώ μόλις το 12% πιστεύει ότι επιδεινώνεται.

“Δεν θα έλεγα ότι οι επενδυτές είναι νευρικοί (για την παγκόσμια οικονομία), αλλά είναι επιφυλακτικοί”, υποστηρίζει ο Τζακ Άμπλιν, που διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο $66 δισ. στην τράπεζα BMO του Σικάγο.

Facebook Comments