Γιατί απαιτείται ενεργειακή πολιτική
Γιατί απαιτείεται ενεργειακή πολιτική
Γιατί απαιτείεται ενεργειακή πολιτική
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήματος Δυτικής Ελλάδος κ. Θανάσης Γιανναδάκης τόνισε ότι «τα κτίρια της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδος γενικότερα δεν είναι μόνον πεπαλαιωμένα, αφού έχουν κτιστεί στην πλειοψηφία τους πριν τη δεκαετία του 80 είναι και ενεργειακά πρωτόγονα, αφού παραμένουν ασυντήρητα και δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.
Τούτο σημαίνει ότι οι δαπάνες που καταβάλλουν είναι τεράστιες. Σε μελέτη που έδειξαν ούτε το 0.5% των ενεργειακών πιστοποιητικών για κτίρια & διαμερίσματα που εκδόθηκαν για το 2013 δεν είναι στην κατηγορία Α+ η Α. Ο τομέας παραγωγής στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, καθώς επίσης και από τη χρήση του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου.
Το φυσικό αέριο έχει ξεκινήσει αργά να μπαίνει στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, παρ’ όλα αυτά ο λιγνίτης παραμένει κυρίαρχος. Μικρή είναι επίσης η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών. Θεωρώ οτι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως η αιολική ενέργεια θα πρέπει να αποτελέσουν το βασικό μοχλό ανάπτυξης της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα.
Η αιολική ενέργεια είναι οικονομικά η πιο συμφέρουσα (χωρίς εγγυημένες τιμές εξαγοράς παραγωγής (feed in tariffs) μπορεί να ανταγωνιστεί μονάδες φυσικού αερίου σε εποχές υψηλών τιμών ορυκτών πόρων) ακολουθούμενη σε μεγάλη απόσταση από την ηλιακή. Παρ’ όλα αυτά η αιολική ενέργεια έχει το βασικό περιορισμό οτι δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως base load ούτε ως peak load για να τροφοδοτήσει το σύστημα. Η μόνη επιλογή είναι να λειτουργεί ως mid load και αυτό βάζει ένα περιορισμό για το τι ποσοστό συνολικής παραγωγής θα μπορούσε να επιτευχθεί από αιολική ενέργεια (συνολικά για τις ΑΠΕ η εκτίμηση είναι περίπου 25-30%).
Αντίθετα, η ηλιακή ενέργεια αν και πολύ πιο ακριβή, τουλάχιστον προς το παρόν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως peak load διότι η μέγιστη παραγωγή της κατά τη διάρκεια της ημέρας συμπίπτει με τη μέγιστη κατανάλωση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για την κάλυψη της ζήτησης σε αυτό το διάστημα η ΔΕΗ προχωρά σε εισαγωγές σε τιμές κατα πολύ υψηλότερες αυτών του συστήματος. Θα άξιζε επίσης να δούμε το ενδεχόμενο ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα ή βιοκαύσιμα στο βαθμό όμως που ειδικά το τελευταίο δε θα απορροφά πόρους (γη, νερό) σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Κλείνοντας το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε οτι το υδροηλεκτρικό δυναμικό αξιοποιείται στο έπακρο εστιάζοντας πλέον σε υδροηλεκτρικά τύπου run of the river και όχι σε μεγάλα φράγματα (reservoir) ωστε να ελαχιστοποιηθούν περιβαλλοντικές παρενέργειες.
Σε ότι αφορά το λιγνίτη, οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη) που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Large Combustion Plant Directive (LPCD) της Ε.Ε. θα πρέπει να αποσυρθούν από την παραγωγή όταν αυτό καταστεί δυνατό.
Όσες παραμείνουν θα πρέπει σταδιακά να εκσυγχρονιστούν με χρήση καινούργιων τεχνολογιών (CO2 capturing κλπ) όταν αυτές καταστούν συμφέρουσες οικονομικά. Τα κτίρια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Είναι από τα πιο ενεργοβόρα κτίρια στην Ευρώπη, κυρίως επειδή διαθέτουν ελλιπή ή καθόλου θερμομόνωση.
Κατά την τελευταία εικοσαετία, λόγω της συνεχούς και σημαντικής μείωσης του κόστους αγοράς των κλιματιστικών η κτιριακή ζήτηση ενέργειας συνεχώς διογκώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενεργειακού ελλείμματος της Ελλάδας, την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών καθώς και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Με μία πολιτική ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων:
1. Θα μειώσουμε το ενεργειακό έλλειμμα της Ελλάδας.& της περιοχής μας.
2. Οι πολίτες θα πληρώνουν μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος, και πετρελαίου ή φυσικούαερίου, στο διηνεκές.
3. Θα μειώσουμε ως κράτος και ως δήμος τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δείχνοντας μία υπεύθυνη στάση, συνεισφέροντας – στο μερίδιο που μας αναλογεί – στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Μία πολιτική ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, για να είναι επιτυχής πρέπει να περιλαμβάνει: • Μία δυναμική ενημερωτική/εκπαιδευτική κρατική καμπάνια. • Ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων. • Ένα νέο Οικοδομικό Κανονισμό για τα νέα κτίρια που θα οικοδομηθούν από εδώ και στο εξής. • Την μαζική εγκατάσταση κατάλληλων Α.Π.Ε. σε δημόσια κτίρια.
Ο πρόεδρος ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ κ. Σωκράτης Καπλάνης παρουσίασε μια εκπληκτική δουλειά που γίνεται στο ΤΕΙ σχετικά με ‘’έξυπνες λύσεις’’ όπως προκάτ ενεργειακές στέγες & προκάτ ενεργειακές προσόψεις κτιρίων. Υπάρχουν λύσεις που περιμένουν την εμπορική τους εφαρμογή.
Η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την περιφέρεια , επιμελητήρια αλλά ειδικότερα με το ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης και εφαρμογών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της περιοχής μας. Αυτό θα έδινε μια τεράστια δυναμική στον χώρο της οικοδομής , δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη με πολλαπλάσια οφέλη στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργεί υπεραξίες, έχουμε οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας, αλλά κυρίως συμβάλει σε ένα καλύτερο και φιλικότερο περιβάλλον για να ζούμε.
Για να δώσει ουσιαστική ώθηση στην κατασκευή και στην οικοδομή η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει σοβαρά φορολογικά κίνητρα για όσους αναβαθμίσουν τα ακίνητα τους για να υπάρχει ουσίαστικό ενδιαφέρον και αποτέλεσμα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Επίσης η νέα δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλει στην στήριξη των προγραμμάτων ΄Ερευνας & Τεχνολογίας για να δημιουργήσει μια ‘’silicon valley’’ και κάνοντας την ΠΑΤΡΑ διεθνές ερευνητικό & τεχνολογικό κέντρο.
Αυτό θα δημιουργούσε δεκάδες θέσεις εργασίας, εξαγωγή τεχνογνωσίας , επιστροφή νέων επιστημόνων στην χώρα τους και μια τεράστια προβολή για τον τόπο μας, Η ΠΑΤΡΑ , η ΑΧΑΙΑ & η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται νέα πολιτικά στελέχη με γνώση, εμπειρίες, δεξιότητες αλλά κυρίως όραμα και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και να φέρουν αποτελέσματα.
Facebook Comments