Η πολύ ασφάλεια ζημιώνει
Μία βασική πεποίθηση των επενδυτών είναι ότι υπάρχει μια συμμετρική σχέση ανάμεσα στην υψηλότερη απόδοση και το υψηλότερο ρίσκο.
Μία βασική πεποίθηση των επενδυτών είναι ότι υπάρχει μια συμμετρική σχέση ανάμεσα στην υψηλότερη απόδοση και το υψηλότερο ρίσκο.
Αν και βέβαια θα συμφωνήσω πως συνήθως οι υψηλές αποδόσεις συνεπάγονται αυξημένο κίνδυνο, πάντα θα εμφανίζονται ευκαιρίες για τοποθέτηση των χρημάτων μας σε επιλογές χαμηλού ρίσκου αλλά υψηλών υποσχέσεων.
Είναι οι περιπτώσεις που εμφανίζονται μετοχικές αξίες σε λανθασμένη ή παρεξηγημένη τιμή. Αυτό γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι πιστεύουν πολλοί.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της Apple, που είναι η πιο δημοφιλής μετοχή παγκοσμίως, με βάση τον ημερήσιο χρηματιστηριακό της τζίρο. Αν παρουσιάσει ένα ή δύο άσχημα τρίμηνα, αυτό θα να αντανακλάται στην τιμή της μετοχής.
Όμως το μέρισμα που θα διανείμει θα παραμείνει το ίδιο. Σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει, γιατί αντιπροσωπεύει μόλις το ένα τρίτο των ταμειακών ροών της. Δηλαδή ακόμα και αν τα κέρδη της δεν αυξάνονται, μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει το μέρισμα της με άνεση.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ;
Όταν υποχωρεί η τιμή της Apple, η ποσοστιαία απόδοση από το μέρισμα ανεβαίνει. Αν δηλαδή σήμερα είναι 2% και η τιμή της μετοχής υποχωρήσει στο μισό, για όποιον την αγοράσει στην μισή τιμή, η μερισματική απόδοση γίνεται 4%
Και όλα αυτά χωρίς να μειωθεί καθόλου η βεβαιότητα ότι θα δοθεί το μέρισμα κανονικά.
Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι τα έσοδα της Apple εξαρτώνται από λίγα βασικά προϊόντα και ότι η αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε συνδυασμό με την πρόοδο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, θα μπορούσε να αλλάξει την μακροπρόθεσμη πορεία της εταιρείας.
Όντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε σε ορίζοντα δεκαετίας την πορεία μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον γρήγορα μεταβαλλόμενο. Ένα περιβάλλον που δεν επηρεάζεται μόνο από τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και από τις κινήσεις των ανταγωνιστών της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την άλλη, η ταχύτητα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, προσθέτει υπεραξία στον κλάδο. Σε συνδυασμό με την κυρίαρχη θέση που κατέχει η Apple, προδιαθέτει τη δυναμική αύξηση των μεγεθών της με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται αυξημένες προσδοκίες σχετικά με την άνοδο της μετοχής.
Η απόλυτη σιγουριά σημαίνει απώλεια
Το να μην χάσουμε χρήματα ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά προφανώς είναι πολύ απλοϊκό σκεπτικό. Αν τα θάψουμε μέσα σε ένα αδιάβροχο δοχείο, σε ένα ασφαλές μέρος, δεν θα τα χάσουμε, αλλά τελικά θα βρεθούμε ζημιωμένοι. Θα χάσουμε από τις αναξιοποίητες ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε και από την απώλεια της αγοραστικής δύναμης λόγω του πληθωρισμού.
Τα υποτίθεται ακίνδυνα ομόλογα του δημοσίου των ΗΠΑ, είναι εγγυημένα. Θεωρούνται ασφαλή τοποθέτηση. Όμως τα έσοδα που προέρχονται από αυτήν την πηγή εισοδήματος, δεν αρκούν ούτε για την διατήρηση της ίδιας αγοραστικής δύναμης.
Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν
Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του επενδυτή και του τζογαδόρου. Ο βαθμός της σωστής προετοιμασίας με την δέουσα επιμέλεια, διαφοροποιεί τον έναν από τον άλλο.
Η πεποίθηση που έχουν οι άνθρωποι ότι υψηλή απόδοση συνεπάγεται πάντα υψηλό κίνδυνο, αφήνει ελεύθερο πεδίο δράσης σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να ψάξουν σχολαστικά για ευκαιρίες. Ένα χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων υψηλής μεταβλητότητας δεν είναι απαραίτητα υψηλού κινδύνου, υπό προϋποθέσεις. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν χαμηλή συσχέτιση μεταξύ τους οι μετοχές που το αποτελούν.
Ο επενδυτής θα πρέπει να καθορίζει εάν μια μετοχή διαπραγματεύεται σε δίκαια αποτιμημένη αξία. Ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων είναι μια καλή ιδέα για να περάσεις τις διακοπές σου. Αν όμως το πληρώσεις διπλή ή τριπλή τιμή από όσο θα έπρεπε, δεν είναι έξυπνο. Καλό ξενοδοχείο μπορεί αν είναι, αλλά καλή συμφωνία όχι. Η τιμή και η αξία δεν είναι συνώνυμες έννοιες.
Αν θες να κερδοσκοπήσεις, μάθε πρώτα τους κανόνες. Αυτονόητο, αλλά οι περισσότεροι δεν το ακολουθούν.
Αυτή η συμβουλή αποτελεί και τον τίτλο από ένα ενδιαφέρον βιβλίο του Adam – Frank Williams. Αν και κυκλοφόρησε το 1930, παραμένει επίκαιρο μέχρι σήμερα.
Η μέτρηση του κινδύνου δεν είναι τόσο δύσκολη
Η έρευνα στο χρηματιστηριακό χώρο είναι κατάδυση σε πολλά παράλληλα πεδία. Υπάρχουν πολυεπίπεδες αναφορές που θα πρέπει να εξεταστούν συνδυασμένα και με προσοχή. Προφανώς αλλάζει ο τρόπος που μελετάμε τις εταιρείες, ανάλογα με τον τομέα που δραστηριοποιούνται. Τα κριτήρια και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικά, ακόμα και σε επιχειρήσεις της ίδιας βιομηχανίας.
Ο πρωταρχικός στόχος ενός συντηρητικού επενδυτή θα πρέπει να είναι να μην χάσει χρήματα. Η πιθανή απώλεια του κεφαλαίου προέρχεται από τον κίνδυνο να μην έχει υπολογιστεί κάτι καλά και από την πιθανότητα να συμβεί κάτι έκτακτο.
Η μέτρηση του κινδύνου γίνεται με συνδυασμό πιθανοτήτων διαφορετικών μεταβλητών. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η μέτρηση πολλές φορές δεν είναι τόσο δύσκολη, παρά την πολυπλοκότητα της.
Oι ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι που οδηγούν τον trader να κάνει τα περισσότερα λάθη. Αν όμως παραμείνει πειθαρχημένος σε κάποια επιτυχημένη στρατηγική, θα έχει το πλεονέκτημα.
Facebook Comments