Εκρηκτική άνοδο σημειώνουν οι πωλήσεις ακινήτων τους πρώτους δύο μήνες του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το κτηματολόγιο, που δείχνουν τη ραγδαία ανάπτυξη της κτηματαγοράς.

Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, κυρίως το σχέδιο πολιτογράφησης, ανεβάζουν αισθητά τις πωλήσεις ακινήτων ενώ θετικά συντείνει και η χαλάρωση των κριτηρίων από τις τράπεζες για δανειοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός των πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκε στο κτηματολόγιο ανήλθε στα 666 από 456 τον Φεβρουάριο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 46%. Τον Ιανουάριο του 2018, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 64%.

Ο συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, σημειώνει ότι τα στατιστικά που αφορούν τα πωλητήρια τα οποία κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο καταδεικνύουν τη συνεχή βελτίωση που παρατηρείται στον τομέα.

«Αυτό οφείλεται στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος, στα κίνητρα τα οποία έχουν παραχωρηθεί, στην ανάκαμψη του δανεισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα για στεγαστικούς σκοπούς, όπως αποτυπώνεται και από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, και της δευτερογενούς αγοράς ακινήτων», τονίζει.

Ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου επιστρέφει στα ακίνητα ενώ θετικά συμβάλουν τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες και η πολιτική παραχώρησης δανείων από τις τράπεζες.

«Αποδεικνύεται διαχρονικά ότι η πιο ασφαλής επένδυση είναι τα ακίνητα», σημειώνει.

Την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2018 η αύξηση στις πωλήσεις διαμορφώνεται στο 55% με τα πωλητήρια έγγραφα να φθάνουν τα 1361 από 879 την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που ανήλθε στο 150% κατέγραψε η ελεύθερη Αμμόχωστος ενώ ακολούθησε η Πάφος με άνοδο 79%.

Σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στη Λευκωσία και Λεμεσό ενώ η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε στη Λάρνακα.

Ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι η αδειοδότηση και η κατασκευή συγκεκριμένων μεγάλων αναπτύξεων σε συγκεκριμένες επαρχίες οδηγεί και στην αύξηση των πωλητηρίων εγγράφων.

«Η πορεία του τομέα και οι συνέπειες των κινήτρων που έχουν παραχωρηθεί θα πρέπει να εξετάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη του τομέα, καθώς και οι επενδύσεις όσον εμπιστεύτηκαν την κτηματαγορά της Κύπρου», επισημαίνει.

Το 2017 τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στο ψηλότερο επίπεδο από το 2008 σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Facebook Comments