Τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης θα αναδείξουν την ανάγκη για περαιτέρω άντληση κεφαλαίων 51 δισ. ευρώ, πέραν των 47 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρώσει από τον Οκτώβριο του 2013.

Αυτό εκτιμά έκθεση της Goldman Sachs που επικαλείται τις προβλέψεις 125 θεσμικών χαρτοφυλακίων ανά τον κόσμο, οι οποίοι εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ποσό προσδίδει αξιοπιστία στην άσκηση (σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους stress tests του 2010 και 2011), ενώ απομακρύνεται παράλληλα από το «ακραίο» σενάριο για δυνητικές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες άνω των 100 δισ. ευρώ (το οποίο υιοθετεί μόνο το 8% των ερωτηθέντων έναντι 18% στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της GS τον περασμένο Οκτώβριο, παρότι ο «πήχυς» για τα απαιτούμενα κεφάλαια αυξήθηκε κατά 23 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Το 75% των αναλυτών εκτιμά ότι τα stress tests θα λειτουργήσουν θετικά για τις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τους ευρύτερους χρημαστηριακούς δείκτες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ιταλία

Πέντε στους δέκα θεσμικούς εκτιμούν πως οι ιταλικές τράπεζες (και δη η Monte dei Paschi di Siena, η Banca Popolare di Milano και η Banco Popolare) θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, ενώ έκπληξη αποτελεί πως πάνω από τέσσερις στους δέκα εντάσσουν μεγάλες γερμανικές τράπεζες ανάμεσα σε εκείνες που θα εμφανίσουν κεφαλαιακές «τρύπες». Την ίδια στιγμή, τρεις στους δέκα αναλυτές μιλούν για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών ελληνικών τραπεζών, ενώ μέσα στις χώρες των οποίων πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν κεφάλαια συμπεριλαμβάνονται η Ισπανία (Banco Popular Espanol) και η Πορτογαλία (Banco Comercial Portugues).

Σενάρια

Πρώτη στη λίστα με τις τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια είναι η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena (48%), ακολουθεί η γερμανική Commerzbank (43%) και η πορτογαλική BCP (34%). Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην 17η θέση, καθώς μόλις το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αναζητήσει κεφάλαια. Το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, το 30% εκτιμά το ίδιο για την Eurobank, ενώ το 28% αναφέρει ότι θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank.

Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι «το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευθεί πολλές εκθέσεις με διαφορετικές εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των stress tests, σε αυτή τη φάση τα σενάρια στην αγορά δίνουν και παίρνουν». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες στο σημείο εκκίνησης έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανώτατος γενικός διευθυντής της Eurobank Φωκίων Καραβίας που είπε στο Reuters «ότι η τράπεζα συμμετέχει στην άσκηση με εμπιστοσύνη».

Facebook Comments