Για μετά το Πάσχα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πότε, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, όπου επρόκειτο, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντι Ράμα στην Κορυτσά.

Είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναβολή συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει ουσιαστικά «κολλήσει» στις ενστάσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επικαλείται ξανά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε ουσιαστικά ακυρωθεί και η προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα κάνει μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, προκειμένου να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Μετά τη στάση στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Facebook Comments