Διάταγμα που καλεί επίσημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία στις 9 Νοεμβρίου υπέγραψε ο πρόεδρος της επαρχίας, Αρτούρ Μας, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Μαδρίτης.

Η κίνηση του κ. Μας έρχεται οκτώ μέρες αφότου η Βουλή της Καταλονίας υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία, 106 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά, νόμο που επέτρεπε τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Αντί για τον όρο «δημοψήφισμα», η Βουλή χρησιμοποίησε τον όρο «διαβούλευση».

«Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει, καθώς είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε λιτά η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία, μιλώντας δύο ώρες αφότου ο κ. Μας υπέγραψε το επίμαχο διάταγμα.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει καταστήσει σαφές πως θα εμποδίσει δικαστικά κάθε απόπειρα προσφυγής στις κάλπες για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως η κυβέρνηση Ραχόι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την κατάρριψη του επίμαχου νόμου που επιτρέπει το δημοψήφισμα. Στον αντίποδα, ο κ. Μας έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με βάση την τοπική νομοθεσία.

Ο ισπανός πρωθυπουργός αναμένεται να λάβει δράση κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να λάβει χώρα είτε αύριο Κυριακή είτε τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Η Καταλονία, που περιλαμβάνει την πόλη της Βαρκελώνης, είναι μία από τις πλουσιότερες και πλέον βιομηχανοποιημένες περιοχές της Ισπανίας.

Facebook Comments