Η BlackRock αγοράζει βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας με την προσδοκία ότι η προσφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες της ευρωζώνης, θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης τονίζει ότι η ΕΚΤ βοηθά την ΕΕ να «αναγκάσει» την διατήρηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Παρόλο που οι αποδόσεις τίτλων διάρκειας τριών ή τεσσάρων ετών έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα, παραμένουν ελκυστικοί σε όρους ρευστότητας και πιστοληπτικής διαβάθμισης, σύμφωνα με τον Scott Thiel, αναπληρωτή διευθυντή επενδύσεων στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Blackrock, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως, με υπό διαχείριση κεφάλαια 4 τρισ. δολάρια.

«Εξακολουθούμε να έχουμε παρουσία στις αγορές της περιφέρειας», δήλωσε στο Bloomberg, ενώ πρόσθεσε πως «τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα των κρατών της ευρωπεριφέρειας είναι ελκυστικά γιατί οι αποδόσεις τους θα παραμείνουν σταθερές για αρκετά χρόνια. Αλλά, ο τεράστιος κίνδυνος που ενείχε η περιφέρεια, έχει σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει».

Ο Thiel τόνισε πως η πλήρης ποσοτική χαλάρωση ή το τύπωμα χρήματος, είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. «Δεν πιστεύω ότι το QE θα συμβεί σύντομα – υπάρχουν πολλά εμπόδια», δήλωσε. «Η αγορά θα απογοητευτεί».

Οι προδοκίες για ποσοτική χαλάρωση έχουν ενισχυθεί μεταξύ των επενδυτών εν μέσω εικασιών ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να αυξήσει τον ισολογισμό της κατά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ένας στόχος που ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα επιτευχθεί με τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Μόνο 82,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια ελήφθησαν από την πρώτη προσφορά στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή TLTROs, πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Ντράγκι υποβάθμισε τη σημασία του στόχου του ισολογισμού, παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολόγων, στα οποία, υπό όρους, θα συμμετάσχουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος

«Είναι ξεκάθαρο πως με αυτό το σχέδιο Ντράγκι, η ΕΕ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα», είπε ο Thiel. «Προφανώς υπάρχει κάποια πολιτική ένταση γύρω από αυτό και αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Αλλά είναι σαφές ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι αν θέλετε να πουλήσετε ABS θα πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος», καταλήγει ο Thiel.

Facebook Comments