Απάντηση στα ερωτήματα αυτά έχουμε ακούσει από πολλούς με ποιο πρόσφατη την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο οποίος ουσιαστικά υποστήριξε ότι το χρέος έχει μειωθεί. Αυτό όμως δεν το αντιλαμβάνονται όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα και άλλοι από την αντιπολίτευση διαδίδουν ότι το χρέος αυξήθηκε και πιστεύουν πως το χρέος μας ως το 2020 θα είναι όσο ήταν το 2009, πριν μπούμε στο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 120% του ΑΕΠ.
Βέβαια για να είμαι δίκαιος την ίδια ακριβώς άποψη είχε και ο εφευρέτης των Ζαππείων Αντώνης Σαμαράς πριν κάνει τη στροφή του προς τον ρεαλισμό, λίγο πριν τη συμφωνία των Βρυξελών το 2011. Έχουν δίκιο; μήπως έχουν άγνοια επί του θέματος ή επιδίδονται σε φθηνό λαϊκισμό και δημαγωγία;
Πολύ απλά το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι πως αν έχουμε χρέος μεγαλύτερο από το 2009 σήμερα τότε γιατί υπογράψαμε το μνημόνιο και πήραμε τόσα αντιδημοφιλή μέτρα που επέφεραν τεράστιο πολιτικό κόστος και φθορά στα κυβερνόντα κόμματα; Μήπως δεν χρειαζόμασταν το μνημόνιο κι ότι αυτό έφερε; Ας υποθέσουμε πως δεν υπογράψαμε το μνημόνιο το 2010 με τα μέτρα προσαρμογής και συνεχίσαμε να παράγουμε ως χώρα κάθε χρόνο τα ελλείμματα που παρήγαγε η κυβέρνηση Καραμανλή. Τι θα σύμβαινε τότε; σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το χρέος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το χρέος τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 262 δισ., ενώ το Δεκέμβριο του 2009 298,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο για το 2009, η «κυβέρνηση» του εξαφανισμένου Καραμανλή παρήγαγε έλλειμμα 36,5 δισ. που μετά έγιναν χρέος. Αν λοιπόν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα μπορούσαμε με μπακαλίστικα μαθηματικά και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις επί των οικονομικών, να υπολογίσουμε πως μέχρι σήμερα στο δημόσιο χρέος του 2009, θα είχαν προστεθεί περίπου 35δισ. ως έλλειμμα ανά έτος το 2010, 2011, 2012, 2013 και περίπου 25, και παραπάνω ίσως, ως τον Οκτώβρη που διανύουμε.
Με λίγα λόγια, χωρίς το μνημόνιο και τα μέτρα το δημόσιο χρέος θα ήταν τουλάχιστον 470 δις. κι όχι 322 (τόσο έκλεισε τον Ιούνιο του 2014). Αν συνεχίζαμε δηλαδή τα εγκληματικά ελλείμματα της κυβέρνησης Καραμανλή και δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση το 2010 και ως κυβερνητικός εταίρος τα τελευταία 3 χρόνια για να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και μετά να πετύχει την διαγραφή χρέους, το χρέος σήμερα θα ήταν τουλάχιστον 470 δις..
Μήπως τελικά βγήκαμε κερδισμένοι από το μνημόνιο ως προς το χρέος; Μήπως όλοι αυτοί που λένε ότι οι θυσίες μας πήγαν χαμένες αφού το χρέος αυξήθηκε κάνουν λάθος; Προφανώς δεν έχουν καταλάβει πόσο θα ήταν το χρέος σήμερα αν η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα απ‘ όλα αυτά που υλοποίηση υπό το μνημόνιο.
Αν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης ώστε να ανακτήσει τη δυνατότητα δανεισμού της και δεν υπογράφαμε τα μνημόνια, σήμερα θα ήμασταν Αργεντινή και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή της. Χωρίς το μνημόνιο, χωρίς τις θυσίες που έγιναν και τις δύσκολες αποφάσεις εκείνων που κράτησαν τη χώρα όρθια όταν όλοι οι άλλοι τους έλεγαν προδότες και δωσίλογους, η κατάσταση θα ήταν η χειρότερη.
Η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, η λάσπη και τα ψέματα απειλούν την εθνική συνοχή και την σταθερότητα της χώρας. Σίγουρα αν δεν χάναμε πολύτιμο χρόνο από τις αλλεπάλληλες εκλογές και την ασυνεννοησία των πολιτικών κομμάτων θα είχαμε κάνει πιο γρήγορα τα βήματα για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.
Facebook Comments