Όταν η πτώση ξεκινήσει, κανένας δε μπορεί να σε βοηθήσει
Όταν η πτώση ξεκινήσει, κανένας δε μπορεί να σε βοηθήσει
Όταν η πτώση ξεκινήσει, κανένας δε μπορεί να σε βοηθήσει
Η αύξηση της μεταβλητότητας αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων οι οποίοι επιδεινώνουν τις μελλοντικές συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση για την αμερικανική. Ένας από τους παράγοντες ο οποίος αναμένεται να προκαλέσει αρκετά σοκ τους επόμενους μήνες είναι η πλήρης απόσυρση της στήριξης από τη Fed προς την αμερικανική οικονομία.
Βέβαια, μετά από τα τελευταία γεγονότα και την αναταραχή στις αγορές, υπήρξαν πολύ χαλαρές δηλώσεις από στελέχη της Fed, κάποιος εκ των οποίων υπονόησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει και QE4 παρά έξοδος από τα μέτρα στήριξης.
Η πεποίθησή μας είναι ότι το σενάριο αυτό δε μπορεί να έχει σημαντικές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί καθώς θα γκρέμιζε σε μια νύχτα την αξιοπιστία της μεγαλύτερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα άρεσε στις αγορές.
Άλλωστε δε θα πρέπει να ξεχνάμε κάτι βασικό. Η Fed στήριξε την αμερικανική οικονομία με απύθμενη ρευστότητα προκειμένου να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στις αγορές. Αν οι επενδυτές αισθανθούν ότι η Fed δε μπορεί να χειριστεί την κατάσταση, θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους και σε αυτή την περίπτωση η ρευστότητα δε μπορεί να «δουλέψει» από μόνη της.
Πρέπει όμως να εξετάσουμε και τις επιπτώσεις που έχει για τις αγορές η πλήρης απόσυρση από τη στήριξη της οικονομίας. Μέσα από αυτή την πρακτική και μέσω ενός μηχανισμού γνωστού και ως swap, η Fed απορροφούσε το 70% της έκδοσης αμερικανικών ομολόγων. Το υπόλοιπο 30% αγόραζαν η Κίνα, το Βέλγιο, τα Νησιά Cayman, το Λουξεμβούργο, το σύμπλεγμα της Καραϊβικής, η Σαουδική Αραβία.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι παραδοσιακοί αγοραστές έχουν παρουσιάσει μειωμένη συμμετοχή σε κατοχή νέων αμερικανικών ομολόγων. Η αμερικανική οικονομία διαθέτει τεράστιες δανειακές ανάγκες και επιπλέον διαθέτει ήδη πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος, το οποίο χρηματοδοτείται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Άρα πως η Αμερική θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι η αποχώρησή της από τις αγορές ομολόγων δε θα προκαλούσε κραχ στην αγορά και εκτόξευση των επιτοκίων με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο της αναστολής πληρωμών;
Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν και πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να δώσουν μια πειστική εξήγηση.
Πρώτον, το κενό της Fed θα κληθούν να καλύψουν οι μέχρι τώρα παραδοσιακοί πιστωτές των ΗΠΑ, οι οποίοι προαναφέρθηκαν παραπάνω. Άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο η Αμερική να πείσει τις χώρες αυτές να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα. Και αν αυτό το καταφέρει, με το Βέλγιο να είναι τρίτο στη λίστα των εξωτερικών δανειστών, από που ακριβώς θα βρει μια τέτοια χώρα την απαραίτητη ρευστότητα να αγοράσει αμερικανικά ομόλογα;
Δεύτερον, η Fed αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας να αγοράσει τα ομόλογά της και αναγκάζεται να αναβάλλει την απόσυρσή της από τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας. Αυτό, καταστρέφει την αξιοπιστία της Fed και αποτελεί ευθεία απειλή στο status quo του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Τρίτον, η Fed πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για αύξηση της ζήτησης αμερικανικών ομολόγων αλλά και δολαρίου. Ο μοναδικός τρόπος που υπάρχει, είναι να βυθίσει τις αγορές στο χάος προκαλώντας μια νέα καταστροφική πτώση των αγορών. Ένα νέο κραχ που σβήσει από τις μνήμες το πρόσφατο του 2008. Σε αυτή την περίπτωση, όλο το χρήμα θα οδηγηθεί στα αμερικανικά treasuries και στο δολάριο. Ο λόγος μπορεί να είναι είτε γεωπολιτικός είτε κάποιος που θα απειλήσει την αμερικανική οικονομία με άμεση ύφεση.
Η πρόσφατη πορεία των αγορών πιθανόν να αποτελεί μια προειδοποίηση ή μια νύξη για τον τρόπο με τον οποίο η Fed θα επιλέξει να κάνει και πάλι ελκυστικά τα αμερικανικά treasuries. Ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει ποια θα είναι η τελική επιλογή. Οι επενδυτές όμως μπορούν από τώρα να καταστρώσουν τα πλάνα που θα τους προστατέψουν στις συνέπειες κάθε μιας από τις παραπάνω επιλογές.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως και οι αγορές έτσι και οι επενδυτές έχουν «εθιστεί» στα κάθε είδους QE. Και αυτό τους απομονώνει από τη σκέψη του τι θα γίνει αν ο «εθισμός» αυτός περιοριστεί. Ένας μεγάλος επενδυτής έλεγε: όταν η πτώση στις αγορές ξεκινήσει, τότε κανένας δε μπορεί να σε βοηθήσει.
Facebook Comments