ΗΠΑ: Να συμφωνήσουν Αθήνα και δανειστές

5 λεπτά ανάγνωση
2 Ιουνίου 2015

Σε πολλοστή παρέμβαση για το «ελληνικό ζήτημα» προχώρησε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος εκφράζοντας δημοσίως τους φόβους του για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «όλα τα μέρη να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερο. Έτσι θα αποτρέψουν να εισέλθει στις διεθνείς αγορές κάποια αβεβαιότητα και αστάθεια».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. «Λειτουργούμε σίγουρα», σημείωσε, «σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία, και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο βάρος, γι’ αυτό και ο κ. Λιου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο».

Ο αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου «μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα».

Σύμφωνα με τον κ. Ερνεστ, όσο ήταν στη Δρέσδη ο κ. Λιου «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό