Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί κάτω από τα 81 δολάρια καθώς οι ανησυχίες για την όλο και αυξανόμενη υπερπροσφορά «σκεπάζουν» τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τους κινδύνους στο μέτωπο της προμήθειας λόγω των διαταραχών στην Ουκρανία και τη Λιβύη.

Με τις τιμές του μαύρου χρυσού να έχουν πέσει 30% από την κορυφή που άγγιξαν στα μέσα Ιουνίου, οι… ψίθυροι μεταξύ των αντιπροσώπων του ΟΠΕΚ ενόψει της συνεδρίασης της 27 Νοέμβρη έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι θα μπορούσε – ανεπίσημα – ο Οργανισμός να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Αλλά οι αντιπρόσωποι προειδοποιούν επίσης ότι μια τέτοια συμφωνία δεν θα είναι εύκολη, και οι αναλυτές αμφιβάλλουν αν τα μέλη του ΟΠΕΚ θα λάβουν μια αποφασιστική στάση.

«Η γενικότερη άποψη είναι ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, και αν το κάνει τελικά, δεν θα είναι αρκετά δραστική έτσι ώστε να έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου», σημειώνει ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς της CMC Markets.

Το ζήτημα της υπερπροσφοράς, οι αμφιβολίες για το αν ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή καθώς και το ισχυρό δολάριο, βαραίνουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, όπως τονίζει ο Ben Le Brun, αναλυτής της OptionsExpress.

«Θεωρώ ότι ο “πάτος” για το πετρέλαιο είναι περίπου στα 80 δολάρια, ωστόσο οι κίνδυνοι για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα είναι πολλοί», προσθέτει.

Οι αγορές εξακολουθούν να εξετάζουν το εάν μια περικοπή ύψους 500.000 βαρελιών την ημέρα από τον ΟΠΕΚ, θα κάνει τις τιμές του πετρελαίου περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις των πιθανών διαταραχών στον εφοδιασμό που προκλήθηκαν από τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Λιβύη και άλλους παραγωγούς πετρελαίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο περισσότερων κυρώσεων στην παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου, Ρωσία.
 

Facebook Comments