Η Δυτική Ευρώπη ξεπερνά την Κίνα και τη Βόρεια Αμερική ως κορυφαίος επενδυτικός προορισμός, καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις φθάνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ (πρώην Ernst & Young), 305 δισ. δολ. έχουν επενδυθεί στην περιοχή, παρουσιάζοντας αύξηση 36% σε ετήσια βάση. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν οι προτιμώμενοι προορισμοί για τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία εισέρχεται στους δέκα κορυφαίους προορισμούς.

Περισσότεροι από τους μισούς (59%) επενδυτές στην περιοχή πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα της Ευρώπης θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, μόνο τον περασμένο χρόνο, 43 ευρωπαϊκές χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας- προσείλκυσαν 4.341 επενδύσεις, που αντιπροσωπεύει αύξηση 10% σε σχέση με το 2013, και δημιούργησαν 185.583 θέσεις απασχόλησης (+12%).

Σύμφωνα με τα 808 διευθυντικά στελέχη που συμμετείχαν στη 13η έκδοση της ετήσιας έρευνας της ΕΥ European attractiveness survey, η Δυτική Ευρώπη χαρακτηρίσθηκε ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στον κόσμο από το 50% των ερωτηθέντων το 2014, έναντι 45% το 2013, ξεπερνώντας την Κίνα, η οποία παρουσίασε μείωση 6% συγκεντρώνοντας το 38% των προτιμήσεων. Η Βόρεια Αμερική βελτίωσε τη θέση της συγκεντρώνοντας το 39% των προτιμήσεων από 31% την προηγούμενη χρονιά, κατακτώντας τη δεύτερη θέση και αφήνοντας την Κίνα στην τρίτη θέση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥ Ελλάδας, Παν. Παπάζογλου, «η βελτίωση στη σχετική ελκυστικότητα της Ευρώπης πηγάζει όχι μόνο από την οικονομική σταθεροποίηση και ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά και από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές και την ικανότητά τους να εξακολουθήσουν να επιτυγχάνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψαν κατά την τελευταία δεκαετία. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, η εξασθένηση του ευρώ και η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν επίσης συμβάλει στην ώθηση των επενδύσεων στην Ευρώπη και οδήγησαν στη δημιουργία σχεδόν 200.000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς η απασχόληση αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάπτυξης. Δυστυχώς, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι απούσα από τις εξελίξεις αυτές, ενώ θα μπορούσε με αξιώσεις να επωφεληθεί από τη διαφαινόμενη αναγέννηση της Ευρώπης ως ελκυστικό προορισμό. Είναι επιτακτική η ανάγκη να απομακρυνθεί το πέπλο της αβεβαιότητας από την ελληνική οικονομία».

Χώρες και πόλεις

Πάνω από τις μισές (52%) ΑΞΕ και το 30% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις επενδύσεις στην Ευρώπη, κατευθύνθηκαν στους τρεις κορυφαίους προορισμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο κορυφαίος προορισμός όσον αφορά τον αριθμό των επενδύσεων και τις θέσεις εργασίας. Η Τουρκία περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στους 10 κορυφαίους προορισμούς στην ένατη θέση, αντικαθιστώντας τη Φινλανδία. Τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ιρλανδία.

Μεταξύ των πόλεων που προσελκύουν επενδύσεις, το Λονδίνο βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ οι δέκα κορυφαίες πόλεις περιλαμβάνουν τρεις στη Γερμανία –το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και το Μόναχο– καθώς και δύο πόλεις στην Ισπανία – τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Εμπόδια στον ορίζοντα

Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των επενδυτών εκφράζουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ευρώπης κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ωστόσο μόνο το 32% των διευθυντικών στελεχών έχουν σχέδια για τη δημιουργία ή την επέκταση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη κατά το επόμενο έτος, ενώ το 64% δεν έχει κανένα σχέδιο.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι για να αξιοποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη και να βελτιωθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των παραγόντων που περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί ανάκαμψης, που εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά εμπόδια.

Facebook Comments