Xαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για μια συμφωνία

6 λεπτά ανάγνωση
17 Ιουνίου 2015

Aνώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης κατέβασε σήμερα αισθητά τον πήχη των προσδοκιών για επίτευξη ουσιαστικής προόδου στο ελληνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του Εurogroup.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας.

Μια προσεκτική εξέταση της δήλωσης του Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα οδηγήσει στη διαπίστωση ότι οι θεσμοί (οι δανειστές) έχουν κάνει μέχρι σήμερα πολλές υποχωρήσεις (έναντι της Ελλάδας), πήγαν πολύ πιο πέρα από αυτή τη δήλωση, τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών απάντησε ότι είναι αρκετές και δεν περιορίζονται μόνο στο δημοσιονομικό τομέα αλλά και στο συνταξιοδοτικό, το οποίοπρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί θα δημιουργήσει πρόβλημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ακόμη «14 μέρες, 12 ώρες και 50 λεπτά»…

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε επίσης ότι παρά τα δημοσιεύματα στον τύπο και τη φημολογία, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες σχετικά με τα θέματα των διαπραγματεύσεων στους κόλπους των δανειστών, οι όποιες διαφορές υπήρχαν έχουν συγκλίνει, είπε.

Ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει στο θετικό σενάριο, δηλαδή αυτό της εξεύρεσης λύσης με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά όπως είπε, θα πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα γιατί ο χρόνος πλέον που απομένει είναι ελάχιστος, 14 μέρες, 12 ώρες και 50 λεπτά μέχρι της 30 Ιουνίου, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα απαιτηθεί χρόνος; διότι από τη στιγμή που θα επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μέχρι να οριστικοποιηθεί γιατί η διαδικασία επικύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια είναι πολύπλοκη.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στο τέλος της βδομάδας, απάντησε ότι πολλοί ηγέτες θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε χαμηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο Εurogroup.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Morgan Stanley: Overweight στην Ελλάδα – Γιατί προτείνει τράπεζες μετά την αναβάθμιση του MSCI

Η Morgan Stanley διατηρεί σύσταση overweight για την Ελλάδα.

Στο 3,3% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Ο πληθωρισμός,  κατέγραψε νέα άνοδο στην Ελλάδα τον Μάρτιο, ενώ ενισχύθηκε αισθητά

Wood: Θετικά σημάδια, αλλά χωρίς ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα – Το “αγκάθι” του τουρισμού

Σταθερές διατηρεί τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της Ελλάδας η Wood