Η επεκτατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι κατάλληλη αυτή την στιγμή, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν προειδοποιώντας παράλληλα για τους κινδύνους από τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Η επεκτατική νομισματική πολιτική είναι κατάλληλη» σημείωσε ο Βάιντμαν σε ομιλία που έδωσε στη Γερμανία. «Και είναι λογικό ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει συζητήσει επιπρόσθετα μέτρα και θα συνεχίσει να το κάνει» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε παράλληλα ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων – δηλαδή το τύπωμα χρήματος – θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν το χρέος τους.

Ο Βάιντμαν έχει συγκρουστεί με τον Μάριο Ντράγκι για τα σχέδια επέκτασης του ισολογισμού της ΕΚΤ με την αγορά καλυμμένων ομολόγων και τίτλων ABS στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012.

Εντωμεταξύ, σε ομιλία που έδωσε χθες στη Ρώμη, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και είναι έτοιμη να λάβει επιπρόσθετα μη συμβατικά μέτρα αν δεν αυξηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Facebook Comments