Η κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και η επιδείνωση των γερμανικών μακροοικονομικών στοιχείων, φαίνεται ότι κατάφερε να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις για ένα ευρωπαϊκό QE, ακόμα και σε «σκληρά» μέλη της ΕΚΤ.

Ο Nowotny, ένας παραδοσιακά «σκληρός» απέναντι στο ενδεχόμενο ενός QE δήλωσε χθες ότι η νομισματική πολιτική είναι καλό να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Υπήρξαν και άλλες δηλώσεις από μέλη της ΕΚΤ, με τον Coeure να τονίζει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συζητήσει το ενδεχόμενο ενός QE στις 22 Ιανουαρίου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα το κάνει.

  • Κινήσεις τακτικής παρατηρούνται και γενικότερα στην Ευρωζώνη, σε επίπεδο πολιτικών δηλώσεων κυρίως σε ότι αφορά την Ελλάδα.
  • Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης τρομάζουν ακόμα και τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
  • Σε κατάσταση συναγερμού και η ελβετική SNB, καθώς ένα QE από την ΕΚΤ θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη διατήρηση του 1,2000 και θα σπρώξει την SNB προς ένα δικό της QE.
  • Το πετρέλαιο εξακολουθεί να καταρρέει και όλα δείχνουν ότι τα χαμηλά του 2009 στην περιοχή των $35,00 θα προσεγγιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ανάλυση αγοράς

Πετρέλαιο (#CLG5) – Άνοιγμα: 48,14 Υψηλό: 48,14 Χαμηλό: 45,62 Κλείσιμο: 45,70

Το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πτωτικά καθώς οι γεωπολιτικές και άλλες εξελίξεις που συμβάλλουν στην επιτάχυνση των πιέσεων, δημιουργούν ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες για την τοποθέτηση των επενδυτών.

Η πτώση δεν αναμένεται να ανακοπεί σύντομα ή τουλάχιστον πριν αγγίξει πολύ ευαίσθητα επίπεδα όπως είναι αυτά του 2009 στην περιοχή των $35,00. Οι όποιες προσπάθειες ανοδικής αντίδρασης από τα τρέχοντα επίπεδα, αναμένεται να είναι βραχυπρόθεσμες. Τα $40,00 είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος για το μαύρο χρυσό με τις πιέσεις να παραμένουν ισχυρότατες και άκρως επιθετικές. Η ισχυρότερη αντίσταση εντοπίζεται στα $48,00.

Στηρίξεις             Αντιστάσεις

44,80                   45,30
44,50                   45,80
44,15                   46,60
43,80                   47,35

Facebook Comments