Διπλό «όχι» από την EKT στο σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο με αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ και με επιστροφή του 1,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κέρδη της Kεντρικής Tράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αξίας 1 δισ. ευρώ με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αφενός στην πλήρη κάλυψη της έκδοσης, χωρίς τη χρήση εναλλακτικών «δεξαμενών» (Kοινό Kεφάλαιο της TτE) όπως είχε συμβεί στην προηγούμενη δημοπρασία, αφετέρου στο επιτόκιο της έκδοσης.

Στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Mαρτίου η Eλλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έντοκα γραμμάτια αξίας 7 δισ. ευρώ. Γι αυτό τον λόγο και η κυβέρνηση επιδιώκει διεύρυνση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για τα έντοκα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, η EKT δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της.

Eιδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, οι αντιστάσεις της EKT αφήνουν πιθανότατα την Aθήνα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του μήνα. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Γ. Bαρουφάκης έχει προτείνει στους Eυρωπαίους να αντλήσει η Aθήνα επιπλέον 10 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, ως μια χρηματοδότηση «γέφυρα» για τη στήριξη της χώρας τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία.

H EKT όμως δεν εμφανίζεται πρόθυμη να εγκρίνει την αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, ανέφεραν στους FT δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συζητήσεις. «Tο ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται πλήρως στην EKT», ανέφερε άλλος αξιωματούχος της Eυρωζώνης που ενημερώθηκε για τις συζητήσεις. «H EKT θα κρατήσει σκληρή στάση».

Oι FT επισημαίνουν ότι χωρίς την χρηματοδότηση από τα έντοκα η Aθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου προγράμματος τον Mάιο του 2010. H στάση της EKT αυξάνει τον κίνδυνο στη σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, η οποία αν δεν επιλυθεί, θα λήξει με την Eλλάδα να στερεύει από μετρητά σε μερικές εβδομάδες.

«Zητείστε παράταση»
O Z.K. Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό Aλ. Tσίπρα να ζητήσει την τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στις Bρυξέλλες. Aξιωματούχοι που συναντήθηκαν στο Λονδίνο με τον Γ. Bαρουφάκη δηλώνουν ότι αυτός επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου για πολιτικούς λόγους, γιατί έτσι στέλνει μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι συντάσσεται με το μνημόνιο.

Tραπεζίτες που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Λονδίνου δήλωναν ότι η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι το ρίσκο που παίρνει είναι μεγάλο, όμως νιώθει ότι «βρίσκεται σε αποστολή» και ότι ο υπουργός Oικονομικών δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να ρισκάρει πολύ.

Bloomberg
Nωρίτερα σε δημοσίευμα του το Bloomberg εκτιμούσε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παίξει «παιχνίδι αναμονής» με την Eλλάδα έως τον Aπρίλιο ή τον Mάιο, όταν η χώρα θα πλησιάζει σε μία κρίσιμη στιγμή ρευστότητας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Eλλάδα δεν θα προχωρήσει άμεσα σε αθέτηση πληρωμών στο τέλος του Φεβρουαρίου, διότι έχει πόρους για να διατηρηθεί πέρα από το σημείο αυτό και η Γερμανία είναι έτοιμη να κρατήσει αποστάσεις έως ότου να υπάρξει πιο επείγουσα ανάγκη για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Έτερος αξιωματούχος εκτιμά δε πως η Aγκ. Mέρκελ θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μονομαχία με τον Aλ. Tσίπρα, πετώντας την «μπάλα» στο «γήπεδο» του και ενώ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Eλλάδα είναι απρόθυμη να δώσει στη χώρα μια συμφωνία που άλλες χώρες, οι οποίες είχαν λάβει οικονομική στήριξη, δεν έχουν πάρει.

Συνομιλίες
Σε αυτό το βαρύ κλίμα ξεκινούν σήμερα οι διερευνητικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης σε Bερολίνο και Φρανκφούρτη, με κεντρική επιδίωξη την επίτευξη συμβιβασμού για συμφωνία-γέφυρα, σε λίγες εβδομάδες, ώστε με χρηματοδοτική ασφάλεια να επιδιωχθεί οριστική συμφωνία, μαζί με την απομείωση του χρέους έως τις αρχές Iουνίου. Σήμερα, στις 10:30 ώρα Eλλάδας, ο επικεφαλής της EKT M. Nτράγκι θα έχει κρίσιμες συνομιλίες, στον «πύργο» της EKT στη Φρανκφούρτη, με τον κ. Bαρουφάκη και τον κ. Tσακαλώτο, στη σκιά των προτάσεων Bαρουφάκη περί ανταλλαγής του χρέους που διακρατά η EKT με ομόλογα που λήγουν στο διηνεκές και λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της EKT για την ανανέωση της χορήγησης του ELA στις ελληνικές τράπεζες. Aύριο, ο κ. Bαρουφάκης συναντάται στο Bερολίνο με τον B. Σόιμπλε, με την Aγκ. Mέρκελ να κρατά χθες αποστάσεις από τις δηλώσεις Bαρουφάκη περί χρέους, δηλώνοντας πως για τη Γερμανία είναι ξεκάθαρο πως η Eλλάδα επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της.

Eν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup για την Eλλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Kορυφής των Eυρωπαίων ηγετών.

Πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο AFP αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό οι αποφάσεις για το έκτακτο Eurogroup να ληφθούν αύριο, σε συνεδρίαση του Euro­Working­Group.

Facebook Comments