Στη δεύτερη από τον Νοέμβριο μείωση των επιτοκίων του γουάν προχώρησε το Σαββατοκύριακο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη εν μέσω προβλέψεων για περαιτέρω επιβράδυνση των ρυθμών της αλλά και για συνεχή μείωση του πληθωρισμού που φαίνεται να εγκυμονεί τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού για τη δεύτερη οικονομία του κόσμου.

Πρόκειται για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,35% που, ενώ υποχωρούσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, προκάλεσε άνοδο της τάξης του 0,7% τόσο στα δύο κινεζικά χρηματιστήρια, της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, όσο και σε αυτό της Αυστραλίας.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας εκτινάχθηκε στα υψηλά επταετίας, καθώς το Πεκίνο αποτελεί μείζονα εμπορικό εταίρο της χώρας και κύρια αγορά των πρώτων υλών της.

Μολονότι είχε προηγηθεί η μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο, η πρώτη έπειτα από δύο και πλέον χρόνια, οικονομικοί αναλυτές ζητούσαν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς επιβραδύνονται διαρκώς οι ρυθμοί ανάπτυξης όπως και ο πληθωρισμός. Σύμφωνα με ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά το 7,3% στο οποίο περιορίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Πρόκειται για ρυθμούς που ωχριούν μπροστά στα διψήφια νούμερα της περασμένης δεκαετίας. Την ίδια στιγμή όμως, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να επιβραδυνθεί μόλις στο 1,2% το πρώτο τρίμηνο, όταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους ήταν 2%, σαφώς χαμηλότερο από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για αυξήσεις τιμών της τάξης του 3,5%. Η εξέλιξη του δείκτη ανησυχεί την ηγεσία του Πεκίνου, καθώς οι τιμές παραγωγού στη χώρα υποχωρούν επί τρία συναπτά έτη, καταγράφοντας την πλέον παρατεταμένη περίοδο υποχώρησης.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τόνισε πως στο στόχαστρό της βρίσκεται η υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως συνολικά η μείωση του πληθωρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του κόστος δανεισμού, με αποτέλεσμα στην πράξη να γίνεται ακριβότερος ο δανεισμός. Μερίδα αναλυτών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και με τη μείωση του ποσοστού καταθέσεων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας στην κεντρική τράπεζα, το Πεκίνο επιχειρεί όχι απαραιτήτως να αυξήσει τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά μάλλον να τη διατηρήσει σε σταθερά επίπεδα.

Εξάλλου, την εικόνα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας ολοκληρώνουν τα επίσημα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο του ασιατικού οικονομικού γίγαντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο και τον εμφανίζουν να συρρικνώνεται τον Φεβρουάριο για δεύτερο συναπτό μήνα.

Ο επίσημος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών του κλάδου (ΡΜΙ) σημείωσε ελαφρά ανάκαμψη στις 49,9 μονάδες από τις 49,8 του Ιανουαρίου, παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων, που αποτελεί διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ της HSBC/Markit εμφανίζεται σαφώς καλύτερος στις 50,7 μονάδες, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.

Facebook Comments