Την ανησυχία του πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι υπερβολικά επιτυχημένο, οδηγώντας τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σε υπερβολικά αρνητικά επίπεδα, εξέφρασε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Τόνισε δε πως η Ευρώπη ακόμα δεν γνωρίζει τις πραγματικές επιπτώσεις των αρνητικών επιτοκίων.

Πολλά ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών βρίσκονται αυτή την περίοδο κοντά ή κάτω από το 0%, με τους επενδυτές να δέχονται προσωρινά το αρνητικό επιτόκιο με στόχο να μεταπωλήσουν τους τίτλους τους στην ΕΚΤ.

Ωστόσο, υπερβολική πτώση των επιτοκίων θα μπορούσε εν τέλει να καταστήσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα μη ελκυστικά για τους επενδυτές, με άγνωστες συνέπειες.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προβλέπει και την αγορά τίτλων με αρνητικό επιτόκιο, αλλά μόνον εφόσον δεν υπερβαίνει το επιτόκιο καταθέσεων (deposit rate) που τηρεί η Ευρωτράπεζα, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο -0,2%. Αν τα επιτόκια των ομολόγων όντως πέσουν πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε θα χαθεί και το θέλγητρο της μεταπώλησης.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ προβλέπει αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων συνολικής αξίας 60 δισ. ανά μήνα, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Facebook Comments