Η αδυναμία που παρατηρείται στη Wall Street αποδίδεται κυρίως σε ένα και μόνο λόγο: στην αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Στη συνείδηση των επενδυτών, η μείωση των επιτοκίων συνοδεύεται εύλογα από την αύξηση των τιμών των μετοχών, ενώ η αύξηση των επιτοκίων συνοδεύεται από την πτώση των τιμών των μετοχών.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προβούμε σε συμπεράσματα μέσα από τη μελέτη του παρελθόντος, καθώς η πραγματικότητα είναι πάντοτε καλύτερη από τις υποθέσεις πάνω σε οικονομικά μοντέλα και θεωρίες.

Στο παρακάτω γράφημα παρατηρούμε την απόδοση του S&P 500 σε τρεις διαφορετικές περιόδους.

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι το παραπάνω γράφημα καταρρίπτει τη θεωρία που θέλει τις μετοχές να σημειώνουν πτώση επειδή αυξάνονται τα επιτόκια. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τις αποδόσεις των δεικτών και είναι αυτό ακριβώς που έχουμε αναλύσει αρκετές φορές.

Η αδυναμία της Wall Street είναι εμφανής όπως εμφανής είναι και η άρνηση να κινηθεί χαμηλότερα. Σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων είναι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν αυξημένες διακυμάνσεις και πιέσεις στις αγορές μετοχών.

Φυσικά, τα μεγαλύτερα κέρδη για τις μετοχές έρχονται όταν τα επιτόκια μειώνονται και αυτό το είδαμε στη Wall Street από το 2009 μέχρι και σήμερα και τώρα το βλέπουμε και στο DAX.

Facebook Comments