Σε υψηλό τεσσάρων ετών σκαρφάλωσε το δεύτερο τρίμηνο η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 54,2 μονάδες τον Ιούνιο από 53,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών.

Η ενίσχυση του Ιουνίου οδήγησε τη μέση μέτρηση για το δεύτερο τρίμηνο σε υψηλό τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit.

Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό δύο μηνών στη Γερμανία και σε υψηλά 12 και 46 μηνών σε Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στις 54,4 μονάδες τον Ιούνιο από 53,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Η παραγωγή έχει πλέον συμπληρώσει 23 συνεχείς μήνες ανόδου.

“Παρά την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης το δεύτερο μισό του μήνα, ο τελικός PMI για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε λίγο πάνω από την αρχική εκτίμηση, ένδειξη ότι η αναταραχή μέχρι τώρα είχε μικρό ευδιάκριτο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

“Η επιχειρηματική δραστηριότητα επεκτάθηκε με τον ισχυρότερο ρυθμό σε περίοδο άνω των τεσσάρων ετών τον Ιούνιο και οι προσλήψεις παρέμειναν καθησυχαστικά ανθεκτικές, με τη δημιουργία νέων θέσεων να σημειώνουν επίσης υψηλό τεσσάρων ετών τους τελευταίους δύο μήνες”, πρόσθεσε.

“Ο συνδυασμός των μέτρων τόνωσης της ΕΚΤ και του χαμηλού πληθωρισμού φαίνεται να ενισχύει τις δαπάνες μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας την ανησυχία για το ‘Grexit’.

Ωστόσο, με την ανάπτυξη στις νέες δραστηριότητες να επιβραδύνει για τρίτο διαδοχικό μήνα, η έρευνα δείχνει ότι κάποια αποστροφή στον κίνδυνο εμφανίζεται, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες εφόσον η ελληνική κρίση δεν επιλυθεί σύντομα”.

Facebook Comments