Με τους πιστωτές της Ελλάδας να έχουν πλέον προετοιμάσει το σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την προθεσμία της Κυριακής για την επίτευξη συμφωνίας, ενδεχομένως να είναι πλέον πραγματικά η κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του για την ελληνική κρίση.

Μετά το αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα οι αναλυτές άρχισαν να κάνουν μικροαλλαγές στις εκτιμήσεις τους για το λεγόμενο Grexit, αναφέρει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η λίστα των αναλυτών που περιμένουν αποχώρηση της Ελλάδας συνέχεια αυξάνεται από τότε.

Ακολουθούν ορισμένες από τις τράπεζες που έχουν κάνει πλέον το Grexit το βασικό τους σενάριο:

Bank of America Merrill Lynch (Gilles Moec, Ruben Segura-Cayuela, Αθανάσιος Βαμβακίδης):

Πιστεύουμε ότι όλα τα συστατικά για το Grexit είναι εκεί και φαίνεται η φυσική κλίση από εδώ και πέρα, με την πλειοψηφία των κρατών μελών να φαίνεται πως σφάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, αλλά ο Α. Τσίπρας θα πρέπει να κάνει μια θετική έκπληξη.

Barclays (Francois Cabau, Antonio Garcia Pascual, Philippe Gudin):

Η έξοδος είναι το πιο πιθανό σενάριο… Συμφωνία σε ένα πρόγραμμα με την υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ηγέτες της Ευρωζώνης, δεδομένης της απόρριψης από την Ελλάδα της τελευταίας συμφωνίας που προσφέρθηκε, ενώ θα είναι δύσκολο να περάσει και στην Ελλάδα.

Citigroup (Willem Buiter, Ebrahim Rahbari, Guillaume Menuet; Tina M Fordham; Antonio Montilla; Michael Saunders; Tiia A Lehto):

Αλλάζουμε την άποψη μας και πλέον θεωρούμε ότι το Grexit – η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, είτε μέσω μιας βραχυπρόθεσμης εξόδου (τους επόμενους λίγους μήνες) ή ακόμα και τα επόμενα 1-3 χρόνια.

Οι παράγοντες για την αλλαγή της άποψης μας είναι η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, το εμφατικό “όχι” στο δημοψήφισμα και η σκλήρυνση της στάσης των πιστωτών της Ελλάδας.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για το Grexit έχουν αυξηθεί ραγδαία, αλλά μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία είναι παρόλαυτα ακόμα πιθανή (θα γνωρίζουμε μέχρι την Κυριακή). Ακόμα και αν ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος του Grexit εξαλειφθεί από μια τέτοια συμφωνία, ο κίνδυνος του Grexit θα παραμείνει ουσιώδης μετά από μια τέτοια συμφωνία, διαμορφώνοντας τη συνολική πιθανότητα του Grexit τα επόμενα 1-3 χρόνια πάνω από το 50%.

JPMorgan (Kate Moore):

Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ φαίνεται πιο πιθανή από το αντίθετο.

BMO Capital Markets (Stephen Gallo):

 

Βάζουμε πιθανότητες 60% για ένα Grexit κάποια στιγμή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Morgan Stanley

Αυξήθηκε η πιθανότητα αποχώρησης μέχρι το τέλος του 2016 στο 60% από 45%

RBS (Michael Michaelides):

Ήμασταν πολύ μετριοπαθείς στην προθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να υπογράψει μια συμφωνία , παρά τα τελικά σχέδια της ελληνικής πλευράς και ενώ οι πιστωτές δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά κατεύθυνση.
Διατηρεί την πιθανότητα του Grexit στο 55% και τις πιθανότητες για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής στο 25%.

UBS Wealth Management (Ricardo Garcia-Schildknecht, Thomas Wacker, Fabio Trussardi, Jens Anderson)

Μια ελληνική συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους, αν και μείωση της ονομαστικής αξίας είναι μάλλον απίθανη.
Αποπληρωμή των δανείων της ΕΚΤ ύψους περίπου 27 δισ. ευρώ στην ονομαστική αξία και επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του SMP για την αποπληρωμή ορισμένων από των χρημάτων προς το ΔΝΤ είναι πιθανή.
Η συμφωνία είναι πιθανή, αλλά όχι σίγουρη: οι πιθανότητες για ένα Grexit είναι 50% με 60%, ενώ η πιθανότητα η ΕΚΤ να πετύχει να περιορίσει τη μετάδοση είναι 85%.

Facebook Comments