Το γεγονός ότι αποσύρεται από την οργάνωση και τη φιλοξενία της διεθνούς Συνόδου για το κλίμα COP25 το 2019 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, απόφαση στην οποία «συμμετείχε» ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι γνωστό πως αμφισβητεί την κρατούσα επιστημονική άποψη για την κλιματική αλλαγή και ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία τον Ιανουάριο.

«Συμμετείχα σε αυτή την απόφαση. Ζήτησα από τον μελλοντικό υπουργό Εξωτερικών μας να αποτρέψει τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης στη Βραζιλία», είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Μπραζίλια.

Η επίσημη ανακοίνωση είχε γίνει μερικές ώρες νωρίτερα από την απερχόμενη κυβέρνηση, μολονότι ήταν η ίδια που είχε προτείνει με ενθουσιασμό στις αρχές Οκτωβρίου τη φιλοξενία της συνόδου.

Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών του κεντροδεξιού προέδρου Μισέλ Τέμερ είχε δηλώσει με εμφανή ικανοποίηση ότι «η διεξαγωγή της COP25 στη Βραζιλία επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της χώρας όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Δύο μήνες αργότερα, ο ίδιος υπουργός ανασκεύασε την απόφασή του, επισήμως για λόγους «δημοσιονομικών περιορισμών».

Facebook Comments