Μπαίνουμε σιγά σιγά στην καρδιά του καλοκαιριού με το αναμφισβήτητο δικαίωμα της χαλάρωσης και της διασκέδασης. Οι περισσότεροι ταξιδεύουν, αλλάζουν τις διαιτητικές τους συνήθειες, σταματούν να προγραμματίζουν τα γεύματά τους και αμελούν  ν’ακολουθήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό σχήμα. Επίσης, για πολλά άτομα η λέξη ανεμελιά και χαλάρωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με το αλκοόλ που μπορεί η κατανάλωσή του να ξεκινάει από νωρίς στην παραλία. Ποιές είναι όμως  οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό κατά την καλοκαιρινή περίοδο και πόσο επιβαρύνει το σωματικό  βάρος;

Οι πιο συχνές άμεσες αντιδράσεις του οργανισμού στο αλκοόλ, όταν υπερβαίνει το μέτρο  είναι οι εξής: Αύξηση του καρδιακού ρυθμού, υπόταση, ταχυκαρδία και βραδυκαρδία,αυξημένη θερμοκρασία σώματος, στομαχικές διαταραχές (π.χ γαστρίτιδα), ζάλη, ερύθημα προσώπου, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση και ελάττωση των αντανακλαστικών. Στις υψηλές θερμοκρασίες η επιλογή ενός δροσιστικού ποτού δεν είναι και τόσο σοφή, καθώς η αιθανόλη προάγει την απώλεια νερού από τους νεφρούς, δηλαδή ασκεί διουρητική δράση, προκαλώντας αφυδάτωση. Ωστόσο, πίνοντας τουλάχιστον 2-2.5 λίτρα νερό ημερησίως, ακολουθώντας το μέτρο στην ποσότητα του ποτού που θα καταναλώσετε και προσθέτωντας νερό ή σόδα στο ποτό  μπορείτε να αποτρέψετε την προσωρινή  αφυδάτωση ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Εκτός του κινδύνου για πρόκληση αφυδάτωσης, η συστηματική χρήση αλκοολούχων ποτών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προσθήκη βάρους!Το αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο χωρίς να προσδίδει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά.Aπορροφάται γρήγορα από το στομάχι και δεν προκαλεί κορεσμό, παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν εύκολα στην υπερκατανάλωσή του.

Ο αριθμός των θερμίδων που θα προσλάβετε εξαρτάται από την περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ και φυσικά από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Το θερμιδικό  περιεχόμενο των καλοκαιρινών ποτών αυξάνεται σημαντικά όταν σε αυτά προστεθούν αναψυκτικά, χυμοί ή ζάχαρη. Ενδεικτικά, στα λιγότερα επιβαρυμένα αλκοολούχα ποτά κατατάσσεται η μπύρα (250 ml=107kcals) και το λευκό(ξηρό) ή ροζέ κρασί (120 ml= 80 και 85 kcals αντίστοιχα).

Αναφορικά με το ενεργειακό περιεχόμενο των κοκτέιλς, ένα ποτήρι Gin n’ tonic αποδίδει 120-166 (θερμίδες) , 1 μερίδα Bloody Mary θα δώσει 116 kcals και ένα ποτήρι σερβιρίσματος Mojito θα δώσει 220 kcals. Από τα πιο επιβαρυμένα ποτά είναι το ρούμι (45ml= 100kcals) και το κοκτέιλ Pina colada που θα φορτώσει τον οργανισμό με 262kcals. Συμπληρώνοντας την κατανάλωση ποτού με ένα μπολ ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ή τσιπς είναι εύλογο να προσληφθούν εώς και 500 θερμίδες. Μία τέτοια εκτόξευση θερμίδων μπορεί να συνεπάγεται προσθήκη μισού κιλού την εβδομάδα, ανάλογα τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες και τη σωματική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ υιοθετώντας τον χρυσό κανόνα του μέτρου και συμβουλευόμαστε το γιατρό μας εάν έχουμε διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη , υπέρταση και λοιπά χρόνια νοσήματα.

Facebook Comments