Μπρόκολο: Η υπερτροφή που πρέπει να βάλετε στο τραπέζι σας
Τα τελευταία χρόνια το μπρόκολο έχει σχεδόν παραμερίσει τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά και έχει κερδίσει την θέση που του αξίζει… στο πιάτο μας!
Τα τελευταία χρόνια το μπρόκολο έχει σχεδόν παραμερίσει τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά και έχει κερδίσει την θέση που του αξίζει… στο πιάτο μας!
Τα τελευταία χρόνια το μπρόκολο έχει σχεδόν παραμερίσει τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά και έχει κερδίσει την θέση που του αξίζει… στο πιάτο μας!
Δεν είναι μόνο οι πολλοστοί τρόποι που μπορεί να μαγειρευτεί, από απλά βρασμένο ή στον ατμό που τρώγεται σαν σαλάτα, είναι ιδανικό σαν συνοδευτικό και φυσικά κατάλληλο για ξεχωριστές δημιουργίες που κλέβουν την παράσταση της νοστιμιάς και ό,τι καλύτερο για περιόδους νηστείας και δίαιτας!
Το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών (Κραμβοειδών) μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών και προέρχεται από το άγριο λάχανο. Η καταγωγή του είναι από την Ιταλία, ενώ στη Γαλλία το έκανε γνωστό η Αικατερίνη των Μεδίκων όταν παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Ερρίκο Β΄.
Σήμερα είναι από τα πιο διάσημα πράσινα λαχανικά σε όλο τον κόσμο με πολλούς οπαδούς που είτε το αγαπούν, είτε αγαπούν να το μισούν. Με μόλις 25-30 θερμίδες ανά 100γρ. το μπρόκολο γίνεται απαραίτητη τροφή στο διαιτολόγιό μας, ειδικά εάν θέλουμε να χάσουμε βάρος…
Αντικαρκινική δράση
Το μπρόκολο είναι πρώτο σε κατανάλωση λαχανικό σε πληθυσμιακές ομάδες με χαμηλά ποσοστά καρκίνου και μάλιστα διαφορετικών μορφών, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, του λάρυγγα, του στόματος και του φάρυγγα. Η πιο βασικές αντικαρκινικές ουσίες του μπρόκολου είναι η I3C ( ινδόλη-3-καρβινόλη ) και η σουλφοραφάνη.
Προστασία στην καρδιά
Το μπρόκολο ανήκει στα κραμβοειδή λαχανικά όπως και το κουνουπίδι και έχουν πλούσια αντιοξειδωτική σύνθεση, παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης.
Προστασία στα μάτια
Χάρη στην ουσία σουλφοραμάνη, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο περισσότερη σουλφοραμάνη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Θρεπτικά στοιχεία
Το μπρόκολο περιέχει 91% νερό. Επιπλέον όμως είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Τα 100γρ μπρόκολου (βρασμένου) δίνουν μόλις 30 θερμίδες και μια μεγάλη λίστα θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι τα εξής:
– Υδατάνθρακες 5 g
– Σάκχαρα 1.7 g
– Φυτικές ίνες 6.64 g
– Λίπος 0.37 g
– Πρωτεϊνη 2.82 g
– Βιταμίνη C 89.2 mg
– Ασβέστιο 47 mg
– Σίδηρος 0.73 mg
– Μαγνήσιο 21 mg
– Φώσφορος 66 mg
– Κάλιο 316 mg
– Ψευδάργυρος 0.41 mg
– Φολικό οξύ (B9) 63 mg
Συμβoυλές διατροφής
– Το μπρόκολο προτιμήστε το, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι στα καλύτερά του!
– Αγοράστε μπρόκολα με σφικτές και συμπαγής ανθοκεφαλές, χωρίς στίγματα, με ζωντανό πράσινο χρώμα, όταν το μπρόκολο αρχίζει να αποκτά κίτρινο χρώμα δεν είναι φρέσκο!
– Τυλίξτε το με χαρτοσακούλα ή με χαρτί κουζίνας και μετά με μεμβράνη και διατηρήστε το ως και 5 ημέρες στο ψυγείο.
– Βράστε το μπρόκολο σε άφθονο νερό, τόσο ώστε να μαλακώσει μόνο και να μην χάσει τα πολύτιμα συστατικά του, ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι στον ατμό!
– Να προσθέτετε το μπρόκολο πάντα τελευταίο σε κάθε συνταγή και να μην το ταλαιπωρείται στον φούρνο μικροκυμάτων, όπως επίσης να το ψήνετε γενικά όσο λιγότερο μπορείτε!
– Αν θέλετε να μειώσετε την μυρωδιά κατά το βράσιμο, ρίξτε στην κατσαρόλα 1 μεγάλη φέτα λεμόνι.
– Προσθέστε το μπρόκολο σε ζυμαρικά, πίτσες, ομελέτες, αλμυρά κέικ, μπορείτε να το κάνετε πουρέ, ογκρατέν, σαλάτα με γιαούρτι, μουστάρδα και κύμινο ή κάρυ!
– Γενικά πειραματιστείτε με διάφορες συνταγές ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε το μπρόκολο ακόμη και καθημερινά γιατί είναι ένα πολύτιμο λαχανικό που βοηθά πραγματικά και αποδοτικά τον οργανισμό με τα θρεπτικά του στοιχεία!
Facebook Comments