Χρηματιστήριο: Οι καταλύτες του Νοεμβρίου και τα «στοιχήματα« για year- end rally
Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής, που ήταν και η τελευταία του μήνα, όπου το ισχυρό sell-off των ομολόγων και η εκτόξευση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής, που ήταν και η τελευταία του μήνα, όπου το ισχυρό sell-off των ομολόγων και η εκτόξευση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Παρασκευής, που ήταν και η τελευταία του μήνα, όπου το ισχυρό sell-off των ομολόγων και η εκτόξευση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο στο 4,1% άσκησαν ισχυρές πιέσεις στις αγορές και στο Χ.Α φυσικά, ο Οκτώβριος και το τελευταίο του διάστημα κυρίως, έδειξε πως το Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζει σιγά-σιγά να “κεφαλαιοποιεί” τις πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τις οποίες είχε ουσιαστικά “αγνοήσει” λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, τη στιγμή που οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να στέλνουν θετικά σήματα τόσο για την αγορά όσο και για την ελληνική οικονομία.
Ο Οκτώβριος δεν επιβεβαίωσε τη… φήμη του ως μήνας φόβου για τις αγορές όσο και τις πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών για επικειμένη ισχυρή διόρθωση. Οι διεθνείς αγορές επέστρεψαν στο φλερτ με τα πολυετή ή τα ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. κατάφερε τις προηγούμενες ημέρες να βρεθεί πάνω από τις 900 μονάδες, με τη διατήρηση αυτού του επιπέδου αλλά και της ανοδικής τάσης να αποτελούν το σημαντικό στοίχημα του τρέχοντος διαστήματος, έστω και εάν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας… χάλασε κάπως τα πράγματα.
Ένα σημαντικό στοιχείο που ξεχώρισε τις προηγμένες ημέρες είναι η ενίσχυση της κινητικότητας, η αύξηση του τζίρου, τα πολλά πακέτα αγορών αλλά και η αλλαγή της τάσης στον τραπεζικό δείκτη, που αποτελεί και τον μεγάλο καταλύτη. Το βελτιωμένο αυτό momentum στον τραπεζικό κλάδο, όπως και στον κλάδο της ενέργειας και των κατασκευών, αλλά και η σημαντική για την ελληνική αγορά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η ετυμηγορία της MSCI τον επόμενο μήνα που μπορεί να έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά και το μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων το επόμενο διάστημα και των νεών εισαγωγών, αποτελούν παράγοντες που τραβούν τα βλέμματα των επενδυτών στο Χ.Α. Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πολύ καλή πορεία των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των εισηγμένων συνεχίστηκε και στο γ’ τρίμηνο, κάτι που θα δώσει επίσης στο επόμενο διάστημα σημαντική στήριξη στην αγορά.
Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας που μπορεί να ενδυναμώσει τις θετικές εκπλήξεις, ενώ το τέλος του έτους προβλέπεται πως έχει ισχυρές πιθανότητες να είναι εντυπωσιακό, με τους εγχωρίους αναλυτές να μιλούν για εάν year-end rally. H ΑΜΚ της ΔΕΗ η οποία θα λάβει χώρα τον νέο μήνα, αναμένεται να συντελεστεί με την προσέλευση αριθμού-ρεκόρ διεθνών επενδυτών, με την υπερκάλυψη να είναι μεγάλη και την τιμολόγηση να μην διαμορφώνεται κάτω από τα 9 ευρώ.
Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο είναι πιθανό να έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, δίνοντας νέα ώθηση στο Χ.Α. από τις εισροές των Index funds. Πρόσφατα η Societe Generale εκτίμησε πως η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί από τον MSCI Standard Greece, ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γαλλικής τράπεζες, οι πιθανές εκροές της Jumbo θα ανέλθουν στα 88,41 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την ΕΤΕ τοποθετούνται στα 74,68 εκατ. δολάρια και για τη ΔΕΗ στα 47,71 εκατ. δολάρια. Παράγοντες της αγοράς δίνουν πιθανότητες εισαγωγής και της Μυτιληναίος. Όλα αυτά σημαίνουν πως οι ελληνικές μετοχές και άρα το βάρος της Ελλάδας στον MSCI θα αυξηθούν, πράγμα που σαφέστατα θα έχει αντανάκλαση στον τζίρο.
Επιπλέον, έχουμε και την ετυμηγορία της Moody’s μετά τη σιγή της S&P η οποία βέβαια δεν εκλήφθηκε αρνητικά καθώς αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε μία έκτακτη αξιολόγηση. Καθώς η Moody’s αποτελεί τον πιο «αυστηρό» οίκο σε σχέση με το rating που δίνει στην Ελλάδα – τρεις βαθμίδες μακριά από το investment grade – οποιαδήποτε θετική κίνηση θα φέρει τη χώρα πιο κοντά στην επίτευξη αυτού του οροσήμου, ενώ θα βοηθήσει ξεκάθαρα κα στην ελκυστικότητα των ελληνικών assets.
Παράλληλά, το αμέσως επόμενο διάστημα και έως τα τέλη του 2021 αναμένεται ένα μπαράζ εκδόσεων εταιρικών ομολόγων. Η θεαματική υπερκάλυψη του ομολόγου της Capital Product Partners αποτελεί απόδειξη της σημαντικής βελτίωσης της διάθεσης των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ανάλογα βήματα.
Από τις αρχές του 2021 έχουν αντληθεί 6,3 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων από τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ, εάν προστεθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean, Ελλάκτωρ, Ιντεάλ, Premia), το πόσο “ανεβαίνει” στα 8,8 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα αντληθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από εκδόσεις ομολόγων, φέρνοντας έτσι λίγο κάτω από τα 10 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό άντλησης κεφαλαίων, στο 10% δηλαδή της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τα νέα ομόλογα που είναι στην “ουρά” για το 2021 προέρχονται από τον των ΑΕΕΑΠ, της μεταλλουργίας και τον κατασκευαστικό κλάδο. Συγκεκριμένα, από τις Noval ΑΕΕΑΠ, Premia, ΓΕΚ Τέρνα, καθώς και την ΕΛΒΑΛ.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα το Χ.Α έχει δείξει περισσότερο «νεύρο», οι αναλυτές βλέπουν πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ένα ράλι προς το τέλος του έτους. Αν αυτό θα φέρει και πάλι τις 1.000 μονάδες στον Γενικό, μένει να φανεί. Όπως σημειώνει πάντως η Κύκλος Χρηματιστηριακή, το σενάριο ανοδικής κίνησης του Γ.Δ. στο τελευταίο δίμηνο του έτους (end-year rally) είναι ενδεχόμενο να συμβεί, στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση και δεν διαταραχθεί το εξωτερικό περιβάλλον από δυσμενείς για την επενδυτική ψυχολογία εξελίξεις. Ανάλογη είναι και η θέση της Beta Securities σύμφωνα με την οποία το Χ.Α χτίζει δυναμική ανόδου και με υποστήριξη από νέα (ΔΕΗ, αποτελέσματα εταιρειών, επιχειρηματικές συμφωνίες) μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα year-end rally κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων με τις ξένες αγορές.
Facebook Comments