Η ακόμη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η στάση αναμονής και αποστροφής του ρίσκου που κρατούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές «ζυγίζοντας» την στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, την άνοδο του πληθωρισμού και την εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και τα μηνύματα για πιθανή ισχυρή διόρθωση στις υπερτιμημένες πλέον διεθνείς αγορές, δεν άφησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών να “κεφαλαιοποιήσει” τα πολύ θετικά νέα που εισρέουν γύρω από την ελληνική οικονομία αλλά και το μέτωπο των επιχειρήσεων, με τον Γενικό Δείκτη να διστάζει να επιστρέψει σε μια ξεκάθαρη ανοδική τάση μετά την επίτευξη νέων υψηλών έτους και 52 εβδομάδων στα τέλη Αυγούστου, αναβάλλοντας έτσι τον στόχο των 1.000 μονάδων. 

Το ελληνικό ΑΕΠ κατέγραψε επίδοση-έκπληξη για το β’ τρίμηνο αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές οι οποίοι έσπευσαν ο ένας μετά τον άλλο να αυξήσουν τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη το 2021, με πιο πρόσφατες αυτές των Moody’s Analytics, Capital Economics και Oxford Economics οι οποίες τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 8,2% με 8,5% και πολύ υψηλότερα, κατά 1,5 περίπου δισ. ευρώ μιλώντας σε δημοσιονομικούς όρους, από το νέο αναθεωρημένο 5,9% που βλέπει η κυβέρνηση.

Είχε προηγηθεί η αναβάθμιση των τραπεζικών ομολόγων από τη Fitch, η ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό αξιόχρεο με την προσφορά 18,9 δισ. ευρώ για δύο εκδόσεις ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας, ενώ οι συστημικές τράπεζες εμφανίζουν αισθητή βελτίωση στους δείκτες NPE και κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα, εκτός από τα καλά νέα στο μακροοικονομικό περιβάλλον, είχαμε το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες, την αναγγελία του ονόματος του αυστραλιανού fund Macquarie και του ποσού έκπληξη των 2,11 δις. ευρώ που προσέφερε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – όλα αυτά αποτέλεσαν σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets.

Επιπλέον το πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις (κούρεμα επιστρεπτέας προκαταβολής, μείωση φορολογικού συντελεστή κερδών) που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο.

Όμως όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να αλλάξουν το σκηνικό συναλλακτικής υποτονικότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κοντά στις 900 μονάδες.

Κατά τον Δημήτρη Τζάνα της Κύκλος Χρηματιστηριακή, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι χρόνιες εγχώριες παθογένειες δεν ενθαρρύνουν την αύξηση των συναλλαγών από πλευράς Ελλήνων επενδυτών, παρά τις αυξημένες καταθέσεις ιδιωτών, τα μηδενικά καταθετικά επιτόκια αλλά και την αύξηση του ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών.

Επίσης, οι ξένοι επενδυτές δεν προχωρούν σε αυτήν τη φάση σε αυξημένες τοποθετήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει της οριστικοποίησης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών για τις παρεμβατικές κινήσεις τους στις αγορές ομολόγων.

Επιπλέον με το κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αλουμίνιο, κ.α.) και τα τρόφιμα να συνεχίζεται, σαν αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αρρυθμιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, η διαδικασία της επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να συντελεστεί ομαλά προκαλώντας σοκ στις συνθήκες προσφοράς προϊόντων. Την ίδια στιγμή, η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να κρατά τα κρούσματα υψηλά.

Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, ωστόσο, για τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς, όταν ξεπεραστούν τα παραπάνω «εμπόδια» .Το γεγονός είναι πως, αν και το Χ.Α. δεν έχει καταγράψει το εντυπωσιακό ράλι που έχουν καταγράψει οι ξένες αγορές, ωστόσο έχει ακολουθήσει, βουβά ίσως, μια πολύ ισχυρή πορεία και έχει προσφέρει σε όσους το… προτίμησαν σημαντικά κέρδη. Από τον περασμένο Νοέμβριο και τις 564 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 60%.

Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές έδωσε άλλωστε πρόσφατα η Morgan Stanley, επιμένοντας στο ελληνικό story. Η αμερικανική τράπεζα τόνισε πως βλέπει το τέλος του μακρού κύκλου των αυξήσεων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και την αρχή ενός νέου “κεφαλαίου”, αυτού της αύξησης των δανείων, με “οδηγό” το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κλάδος προσφέρει, συνεπώς, ένα σημαντικό επενδυτικό αφήγημα για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως τόνισε αν και έρχεται και με κάποιους κινδύνους εκτέλεσης. H Morgan Stanley επισήμανε, παράλληλα, ότι διατηρεί την “Οverweight” στάση της για τις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον της περιοχής της EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), καθώς συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κορυφαία plays για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες εντόπισε στις ελληνικές τράπεζες παράλληλα η Bank of America, επισημαίνοντας πως η ιλιγγιώδης μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών και η ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού προσφέρουν αξία για τους επενδυτές, ενώ σήμα για αναβάθμισή τους έδωσε η Fitch την Παρασκευή στο πλαίσιο διαδικτυακής παρουσίασης, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να δούμε αύξηση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών εάν επιτευχθούν τα σχέδια μείωσης των NPEs και ενίσχυσης των κεφαλαίων στα τέλη του 2021 και τις αρχές του 2022.

Τεχνικά, το ελληνικό Χρηματιστήριο είναι long όπως σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μπορεί οι ξένες αγορές να φοβίζουν για διόρθωση, παρ’ όλα αυτά, αν κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά την ελληνική αγορά, θα καταλάβει πως η επιλεκτική στρατηγική κάνει τη διαφορά. Άλλωστε, οι πιθανότητες να έχουμε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και αύξηση κερδών στις εισηγμένες δείχνουν ότι μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί το Χ.Α., όπως καταλήγει…

Facebook Comments