Η «Όμικρον» αλλάζει τα δεδομένα για τα «γεράκια» της ΕΚΤ και του Eurogroup
Νέα δεδομένα για την δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική δημιουργεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον
Νέα δεδομένα για την δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική δημιουργεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον
Νέα δεδομένα για την δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική δημιουργεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, κάτι που ενδέχεται να δυσκολέψει τα «γεράκια» να περάσουν τις θέσεις τους στο Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς ο ορισμός του «τέλους της κρίσης της πανδημίας» είναι πλέον πολύ αβέβαιος.
Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, όταν λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ, αφήνοντας τις όποιες δεσμεύσεις για την συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Έτσι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η Όμικρον δεν είναι πιθανό να επηρεάσει το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών PEPP, ωστόσο σίγουρα θα επηρεάσει τη συζήτηση για το πλαίσιο της μετά-PEPP εποχής, ωθώντας την ΕΚΤ να εφαρμόσει πιο ευέλικτη στρατηγική, ανεβάζοντας έτσι τις πιθανότητες να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα σε οποία πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ισχύσει, κάτι που τις προηγούμενες ημέρες είχε αρχίσει να φαίνεται δύσκολο καθώς αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην στήριξη της χώρας μόνο μέσω των επανεπενδύσεων. Παράλληλα, η Όμικρον ενδέχεται επίσης να δημιουργήσει πολιτικό χώρο για πιο σοβαρή μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Eurasia, αν και δεν αναμένεται η παραλλαγή Όμικρον να επηρεάσει τον τερματισμό του PEPP τον Μάρτιο του 2022, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάσει τη συζήτηση γύρω από την κλίμακα επέκτασης και την ευελιξία του κανονικού προγράμματος αγορών (APP).
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τους επενδυτές σχετικά με την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, επομένως, η εστίαση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής θα μετατοπιστεί στο APP, όπως εκτιμά η Eurasia. Οι πιο επίμονοι, από ό,τι αναμενόταν, «αντίθετοι άνεμοι» για τον πληθωρισμό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για τα γεράκια της ΕΚΤ που θέλουν να περιορίσουν την κλίμακα της επέκτασης, αλλά η νέα παραλλαγή και οι περαιτέρω περιορισμοί στην δραστηριότητα, θα εξουδετερώσουν αυτήν την ανησυχία. Συνολικά, η αβεβαιότητα γύρω από την Covid πιθανότατα θα τονώσει το επιχείρημα για την αύξηση της ευελιξίας του APP, επιτρέποντας την αγορά ελληνικών ομολόγων και τη δέσμευση για τερματισμό του APP μόλις επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού του 2%, καταλήγει η Eurasia.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo, εκτιμά πως η απόφαση της ΕΚΤ για το θέμα της Ελλάδας θα μεταφερθεί για αργότερα, στις αρχές του 2022 και όχι στις 16 Δεκεμβρίου όπως αναμενόταν. «Το ερώτημα είναι τι μπορεί να βάλει η Αθήνα στο τραπέζι για να εξασφαλίσει την παράταση του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης που εξασφάλισε έως τώρα τη συμμετοχή της στο PEPP», σημειώνει.
H πιο λογική παραχώρηση, όπως εκτιμά, θα ήταν η παράταση της ενισχυμένης εποπτείας πέραν του Ιουνίου 2022. Αυτή θα ήταν μια λύση-γέφυρα έως ότου η Ελλάδα εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα, πιθανώς στις αρχές του 2023. Ωστόσο, κατά τον Πίκολι, αυτό θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πρόθυμη να απομακρυνθεί από την ενισχυμένη επιτήρηση. Μπορεί ωστόσο να προσπαθήσει να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε ένα βασικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι αυτό θα μπορούσε να παρέχει επαρκείς προϋποθέσεις για την παράταση του waiver, πέραν της βέβαιης στήριξης μέσω των επανεπενδύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, ότι και αν αποφασίσει η ΕΚΤ, κάποιοι αναλυτές έχουν «γυρίσει» σε πιο επιφυλακτική της στάση τους για τα ελληνικά ομόλογα καθώς εκτιμούν πως πλέον ενέχουν περισσότερους κινδύνους αλλά και μικρότερα περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup η ΕΚΤ θα κατέχει στο τέλος του το 45% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην αγορά και έτσι, ακόμη και εάν η Ελλάδα συμπεριληφθεί στο «κανονικό» πρόγραμμα QE, η περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ θα είναι περιορισμένη, και για αυτόν τον λόγο τηρεί «ουδέτερη» στάση για τους ελληνικούς τίτλους για το 2022.
Από την πλευρά της, η Bank of America επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ένα πιο ριψοκίνδυνο trade το 2022, δεδομένων των προσδοκιών της αγοράς για αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του επόμενου έτους. Όπως σημειώνει, υπάρχει κίνδυνος η αναβάθμιση αυτή να πάρει περισσότερο χρόνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς.
Εκτός από τη στάση και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, η Όμικρον ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε σχέση με την αλλαγή των αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, η χαλάρωση των οποίων αδιαμφισβήτητα θα ευνοήσει τα κράτη με πιο «πιεσμένα» δημοσιονομικά όπως η Ελλάδα.
Σε ένα σενάριο όπου η Όμικρον έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία και την ανάπτυξη παγκοσμίως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα είναι πρόθυμος να κάνει “ό,τι χρειάζεται” στο εσωτερικό για να στηρίξει την ανάκαμψη, υποστηρίζει η Eurasia.
Ο Μακρόν, ο Ντράγκι και ο Όρμπαν θα εφαρμόσουν επίσης περισσότερα εσωτερικά μέτρα τόνωσης αν επανέλθει η καραντίνα (στη Γαλλία και την Ουγγαρία, οι εκλογές θα υποχρέωναν τον Μακρόν και τον Όρμπαν να το κάνουν). Ωστόσο, δεν υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω τόνωσης σε επίπεδο Ε.Ε.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες βλέπουν πράγματι μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την Όμικρον, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των κρατών μελών για τις υψηλές τιμές ενέργειας, για να ενεργοποιήσουν εκ νέου μια συζήτηση για μια κεντρική «δημοσιονομική ικανότητα» για την ΕΕ. Είναι επίσης πιθανό ότι η νέα παραλλαγή θα καταστήσει πιο δύσκολο για τα δημοσιονομικά «γεράκια» να πιέσουν για την πλήρη εφαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε το 2023, ενισχύοντας τις πιθανότητες για αλλαγή των κανόνων.
Facebook Comments