Προς αναβολή των αποφάσεων από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

MarketNews

Προς αναβολή των αποφάσεων από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στο οικονομικό πεδίο η μετάλλαξη omicron, είναι πολύ πιθανόν να μεταθέσουν για το Φεβρουάριο τις οριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων «Πανδημίας».

Παρόλο που ο επικεφαλής του Eurogroup, Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Donohoe εμφανίστηκε σήμερα αρκετά αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η «Omicron" δεν πρόκειται να επηρεάσει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, (στο ίδιο μήκος κύμματος κινήθηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει το 2022 υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 4,5% που προβλέπει ο Προυπολογισμός) η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και η ταχύτατη εξάπλωση της, έχει προκαλέσει εκτεταμένη ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει, τόσο στη σφαίρα της δημόσιας υγείας, όσο και της οικονομίας. Στο κλίμα αυτό της αυξημένης αβεβαιότητας, είναι πολύ πιθανόν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να αποφύγει να δεσμευτεί στις 16 Δεκεμβρίου για την πολιτική που θα ακολουθήσει μετά το Μάρτιο, οπότε λήγει το πρόγραμμα ΡΕΡΡ (Πανδημίας).

Για την ώρα στην Φρανκφούρτη δεν φαίνεται να προκρίνουν την παράταση του συγκεκριμένου προγράμματος για μετά τον Μάρτιο. Ωστόσο τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την επόμενη μέρα του προγράμματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, αλλά και το ποσό των ομολόγων που θ΄αγοράσει η ΕΚΤ εφεξής, είναι πολύ πιθανόν να απαντηθούν από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 1,20% από 1,28%, αυτή του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 0,38% από 1,40%, και εκείνη του 15ετούς υποχώρησε στο 1,19% από 1,30%. 

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 156 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 82 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,26% από 1,28%, έναντι -0,32% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,58%.