Metron Analysis: Στο 36,1% η εκτίμηση ψήφου για ΝΔ – Στις 10,4 μονάδες η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

8 λεπτά ανάγνωση
Please go to your Post editor » Post Settings » Post Formats tab below your editor to enter video URL.

Αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις η επιτυχία του ταξιδιού Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπως κατέγραψε η μέτρηση της Metron Analysis για το Mega.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει άνοδο – και εμφανίζεται στα όρια της αυτοδυναμίας (για τον β΄ γύρο των εκλογών, που θα γίνουν με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής), ενώ άνοδο έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται με 25,7% στην εκτίμηση ψήφου. Μάλιστα, το έργο της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική κρίνεται θετικά από το 48%.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες διαφορά του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός , ανεβάζοντας κατά 4 μονάδες τα ποσοστά του.  Για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος , πίσω και από τον «Κανένα», ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης , παρότι είναι δεύτερος στην δημοφιλία μετά τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει 6% για την θέση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην αξιολόγηση του έργου τους, όσο και στην αξιολόγηση των δύο αρχηγών.

Συνολικά, πτώση εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που καταγράφεται μεν 15% στην εκτίμηση ψήφου, αλλά – όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Μetron Analysis Στράτος Φαναράς κατά την παρουσίαση – είχε μετρηθεί ακόμα και στο 17% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις. Απέδωσε δε την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι μία μερίδα των ψηφοφόρων που βρίσκεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ένιωσε ικανοποίηση με την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Η ικανοποίηση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτυπώνεται και στο ερώτημα για πορεία της χώρας: Μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση – παρότι παραμένουν πλειοψηφία με 54% – ενώ αυξήθηκαν κατά οκτώ μονάδες εκείνοι που δηλώνουν ότι η χώρα βαδίζει στην σωστή κατεύθυνση.  Ωστόσο αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που δηλωνουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ μόλις το 23% κρίνει θετικά το κυβερνητικό έργο στην οικονομία, παρά το γεγονός ότι το 58% πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών δεν έχει να κάνει με την κυβέρνηση, αλλά είναι ένα διεθνές φαινόμενο.




Στο 14% οι «ρωσόφιλοι»

Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 71% – και μόνον 14% δηλώνουν «υπέρ». Είναι ενδιαφέρον ότι εμφανίζεται ένα 10% των ερωτηθέντων που δηλώνει αυθόρμητα ότι δεν τάσσεται υπέρ κάποιας από τις δύο πλευρές της σύρραξης, ενώ το 5% αρνείται να απαντήσει.

metron-2
metron-3
metron-4
metron-5
metron-6
metron-7
metron-8
metron-9
metron-10
metron-11
metron-12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας στέλνει την Ζ. Κωνσταντοπούλου η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία προχωρά στην παραπομπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ανδ. Λοβέρδος: «Δεν βλέπω τόσο μακριά την αυτοδυναμία της ΝΔ»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι

Κυβερνητικό restart με φόντο το 2026: Μεταρρυθμίσεις, «βαθύ κράτος» και πολιτικά διλήμματα

Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων και αβεβαιοτήτων, η κυβέρνηση εισέρχεται