Σε μια «νομική τοποθέτηση» σύμφωνα με την οποία «θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο» προχώρησε ο Μάκης Βορίδης αναφορικά με τις εταιρείες βουλευτών που είχαν συμβάσεις με το δημόσιο.

Αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής

Ο υπουργός Εσωτερικών και δικηγόρος ο ίδιος -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα- εξήγησε ότι με βάση το Σύνταγμα οι βουλευτές που συμβάλλονται με το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΑ και ΝΠ ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου του Δημοσίου) έχουν ποινή έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα ενώ θεωρούνται άκυρες οι συμβάσεις.

Επομένως κατ’ αρχήν θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, είπε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η ακυρότητα των συμβάσεων, ειδικώς όταν είναι αμφοτεροβαρείς συμβάσεις, όπως μια σύμβαση πωλήσεως, η ακύρωση γεννά αμοιβαία υποχρέωση επιστροφής, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει κάποιος τα πράγματα που έχει λάβει και να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει.

Η παρέμβαση αυτή του Μάκη Βορίδη έρχεται τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για γαλάζιους βουλευτές  (πχ Θ. Χειμάρας, Άννα Ευθυμίου, Α. Πάτσης, Αν. Κουτούπη) αλλά και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ της Τάνιας Ελευθεριάδου.

Ωστόσο ο κ. Βορίδης απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις αυτές και προχώρησε σε μια γενική και επί της αρχής «νομική τοποθέτηση».

Facebook Comments