Η Ελλάδα ξεπουλιέται, ανεμογεννήτριες σφηνώνουν στις πιο απίθανες κορφές, η Ελλάδα καίγεται, ο κώλος μας καίγεται, αλλά δε σηκώνεται απ’ τη καρέκλα.

Καθημερινά,  δικαιώματα καταπατούνται αλλά δε τρέχει κάστανο. Γυναικοκτονίες, αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πασαρέλα των ηλιθίων δεν έχει τέλος.

Εφήμερες αναρτήσεις, εφήμερες σχέσεις. Τα βιβλιοπωλεία αργοπεθαίνουν, όταν στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τσιτάτα κι αποφθέγματα. Οι τοίχοι γεμίζουν απ’ αυτά. Η φιλοσοφία του τίποτα. Κι από γάτες και Παναγίες. Το κοινωνικό έργο, η ευαισθησία προβάλλεται και ζει μέσα από εικόνες. Η τηλεόραση σε κώμα.

Στα δεξιά η διαφθορά πιο έντονη από ποτέ. Στα αριστερά…αριστερά που; Στα αριστερά η κατάντια πιο έντονη από ποτέ. Στην ακροδεξιά η συνταγή γνωστή από παλιά: πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Το κέντρο ετοιμάζεται λένε να ξαναζήσει παρελθοντική αίγλη λένε. Μαχαιροπίρουνα σε ανάταση για το μεγάλο φαγοπότι. Το Μάτι, τα Τέμπη, η Εύβοια, ο Έβρος, η Κάσος θα περιμένουν. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η γείτονος χώρα ετοιμάζεται για τα νέα Ίμια. Οι συμφωνίες έχουν γίνει. Οι μοιρασιές έχουν γίνει. Το γεγονός λείπει, μια κρισούλα για να πάμε παρακάτω. Ένας Παπαδόπουλος στο Καλλιμάρμαρο κι ένας Ξαρχάκος στο Ηρώδειο δεν αρκούν. Εκεί συνδέεται η ψυχή όντως. Το παρελθόν κουμπώνει με το παρόν. Για λίγο όμως. Όταν βγεις απ’ την έξοδο, σε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά κι η δόνηση της Ακρόπολης εξασθενήσει κι η εμπορευματοποίηση σου στήνει καρτέρι στη πρώτη γωνία, αυτή η σύνδεση θα χαθεί.

Φαντάσου την Ελλάδα σα τη καρότσα ενός παλιατζή. Περνάει απ’ τις γειτονιές και μαζεύει τα απομεινάρια της. Θα τα πουλήσει κοψοχρονιά για λίγες πενταροδεκάρες.

Ο Φόβος, ο φόβος, ο φόβος. Η ηττοπάθεια, η παραίτηση.

Ο νέος covid ετοιμάζεται. Δεν είναι προβλέψιμος. Η νέα συνταγή πρέπει να επιτύχει.

Η Ελλάδα συρρικνώνεται. Κι οι Έλληνες καθόλου γνήσιοι απόγονοι των άλλων.

Κι όμως σ’ αυτή τη λάθος διαδρομή που στόχο δεν έχει, κάποιοι παρεκκλίνουν. Ανακάλυψε τους και ακολούθησε τους. Στάσου. Μιμήσου. Διάβασε. Αντέγραψε. Μετακινήσου.  Δε θα δεις τα ονόματα γραμμένα σε φωτεινές επιγραφές.

Οδοιπορικό προς την Ιθάκη!

Την Ιθάκη του καθενός!

Την Ιθάκη των λίγων!

Την Ιθάκη των πολλών!

Facebook Comments