Είχα την ευκαιρία να δώσω την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένος της Βελγικής Ομοσπονδίας Μεσιτών, για τα 30 χρόνια από την σημαντική αλλαγή του νόμου τους περί μεσιτείας.

Το Βέλγιο μαζί ενδεχομένως με την Κύπρο είναι τα δύο κράτη με το καλύτερο πλαίσιο για τους επαγγελματίες ακινήτων. Εκτός από την εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για κάθε χώρα που έγινε, είχα και την ευκαιρία συναντηθώ, ως πρόεδρος της PAC/CEPI, με ευρωπαίους αξιωματούχους και να επισκεφθώ το ευρωκοινοβούλιο.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημαντικό μεταβατικό στάδιο ως προς την στέγη και τις αντίστοιχες στεγαστικές πολιτικές. Ήδη καταγράψαμε μια σημαντική επιτυχία, καθώς η στεγαστική πολιτική αναδείχθηκε σε διακεκριμένο χαρτοφυλακίου μαζί με την ενέργεια, κάτι που δείχνει την έμφαση που η νέα Ευρωπαική Επιτροπή δίνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η στεγαστική πολιτική πήγε μαζί με την ενέργεια. Όπως έχω εξηγήσει και νωρίτερα η ανανεωμένη οδηγία για την ενέργεια κι η απόδοση των κτιρίων, θα προκαλέσει πραγματική επανάσταση στον τομέα της κατοικίας ειδικότερα και των ακινήτων γενικότερα. Οι αναβαθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί από το ευρωκοινοβούλιο, χρειάζονται δεκάδες δισεκατομμύρια, που στη χώρα μας με βάση κάποιους υπολογισμούς ίσως ξεπερνάνε τα 200, για να ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές που έχουν νομοθετηθεί. Σε πανευρωπαϊκή κλίμακα καταλαβαίνετε ότι το ποσό είναι ιλιγγιώδες. Και προφανώς ο νέος επίτροπος ενέργειας και στεγαστικής πολιτικής βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.

Ακόμα όμως και να μην υπήρχε η νέα οδηγία θα προκαλέσει επαναστατικής αλλαγές στον τομέα, η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη όπως και στη χώρα μας στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε όλη την Δύση, έχει αρχίσει να προκαλεί πραγματικά πολιτικά ζητήματα. Η αδυναμία κυρίως των νέων και των νέων ζευγαριών να μπουν στην στεγαστική αγορά, η έλλειψη κατοικιών, που θα γίνει εντονότερη με τις πρόνοιες της οδηγίας EPBD, αλλά και η ανάγκη για ανανέωση των αστικών κέντρων δημιουργούν σοβαρότατες πιέσεις τόσο οικονομικές όσο και πολιτικοκοινωνικές.

Είναι πάγια τακτική και πολιτική πρόταση της συνομοσπονδίας CEPI εκτός από το χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν για την στέγαση, που μόλις υλοποιήθηκε, να υπάρξει θεσμική στενότερη θεσμική σύνδεση με το ευρωκοινοβούλιο του οποίου είμαστε εταίροι. Σε αυτό το πνεύμα επισκέφτηκα το Ευρωκοινοβούλιο και συζήτησα με πολλούς Ευρωβουλευτές το πως θα μπορούσαμε αποτελεσματικότερα να συντονίσουμε τις δυνάμεις της αγοράς με αυτές της πολιτικής. Αν και η δυναμική στην Ευρωπαΐκή Ένωση είναι λίγο πολύ συγκεκριμένη, με τις μεγάλες χώρες να έχουν τον πρώτο ρόλο, είχα την ιδιαίτερη χαρά να συναντήσω πολλούς Έλληνες ευρωβουλευτές και να δω ότι πραγματικά βρίσκονται στην πρωτοπορία της συζήτησης για την στέγαση. Ειδικά για το ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση είναι εάν το αίτημα μας για αναβάθμιση της στεγαστικής πολιτικής θα υλοποιηθεί με τη δημιουργία επιτροπής κοινοβουλευτικής επιτροπής, κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής κάτω από την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, όπως επιθυμεί κυρίως η αριστερά, ή κάποιο Intergroup.

Αν και η προσωπική μου θέση, είναι προφανώς υπέρ για αναβαθμισμένης επιτροπής, άκουσα προσεκτικά και την επιχειρηματολογία υπέρ μιας υπό-επιτροπής υπό την έννοια ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να εξετάζεται η στέγαση ως πρωτίστως κοινωνικό θέμα. Σε κάθε περίπτωση ευχή και επιδιώξή μου είναι να προωθηθούν Έλληνες ευρωβουλευτές στις θέσεις κλειδιά αυτού του νέου οργάνου και γιατί όχι ακόμα και στην ηγεσία του.

Έφυγα από τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες με την πεποίθηση ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν και γνώση και γνώμη για το φαινόμενο αυτό και θα μπορούσαν πραγματικά να μας βοηθήσουν όλους όσοι εμπλεκόμεθα είτε ως καταναλωτές είτε ως επαγγελματίες στο συγκεκριμένο και πολύ σημαντικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας.

Θα ήταν πραγματικά ευχής έργον και ευτυχής συγκυρία να δούμε σε αυτή την θητεία της ευρωβουλής και της Επιτροπής, κάτι που συστηματικά επιδιώκουμε ως ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Ακινήτων, όχι μόνο Επίτροπο για την στεγαστική πολιτική, αλλά και αναβάθμιση του ζητήματος στην ευρωβουλή. Και ακόμα περισσότερο θα ήτανε μεγάλη μου χαρά να δω Έλληνες ευρωβουλευτές να πρωτοστατούν και να ηγούνται αυτού του νέου φορέα.

Facebook Comments