Φτάσαμε και πάλι στο σημείο του κύκλου των ακινήτων που οποίος μπορεί -ή νομίζει ότι μπορεί- παριστάνει τον μεσίτη. Περνώντας από οποιοδήποτε καφέ  στη Γλυφάδα, την Κηφισιά ή το Κολωνάκι, αποκλείεται να μην πέσεις σε συζήτηση για αγοραπωλησία ακινήτων. Η Διαμεσολάβηση λοιπόν είτε νόμιμη είτε συχνά παράνομη, γνωρίζει νέες ημέρες δόξης και τίποτα δε φαίνεται να την επισκιάζει. Κύριος ανταγωνιστής και παράγων αλλαγής του παιχνιδιού, όπως στο συγγενικό κλάδο των ασφαλειών, θα μπορούσε βέβαια να είναι η τεχνολογία. 

Πράγματι, πέρυσι τέτοιον ίσως θυμάστε ότι έγραψα ένα άρθρο για τη χρήση της τεχνολογίας στις ΗΠΑ με την τεράστια επένδυση της Zillow στον τομέα. Ήταν ένα πραγματικά ριζοσπαστικό βήμα και μάλιστα σε μια αγορά που ανεβαίνει ραγδαία. Υπήρχε βεβαίως πάντοτε το ερώτημα αν η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για να στηθεί αυτό το σύστημα μπορούσαν να υπερκεράσουν ή να καταργήσουν τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα. Και ενώ για την Ελλάδα το σύστημα αυτό έμοιαζε πολύ μακρινό, στις ΗΠΑ είχε μπει σε πλήρη εφαρμογή, με την εταιρεία να αγοράζει η ίδια περίπου 10.000 Ακίνητα προσδοκώντας να τα μεταπωλήσεις με κέρδος. H Zillow μόνο τυχαία δεν είναι καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στις αγοραπωλησίες.  Παρέχει στους ενδιαφερόμενους αναλυτικές πληροφορίες για κάθε Ακίνητο και το ιστορικό των προηγούμενων αγοραπωλησιών του, λαμβάνοντας αντιστοίχως πληροφορίες υποψηφίων πωλητών και αγοραστών. Σε συνδυασμό με τα τεράστια κεφαλαία που ήταν έτοιμη να επενδύσει, φαινόταν ότι με μια κίνηση άλλαξε την αγορά, τουλάχιστον στα οικιστικά ακίνητα.

Μέχρι πριν λίγες μέρες που η Zillow ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από αυτή την αγορά και πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της λόγω ζημιών που ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Η είδηση αποτελεί μια σαφή ήττα της προσπάθειας για ψηφιακή μεταρρύθμιση της διαμεσολαβήσεως με ταυτόχρονη αγορά ακινήτων  ενώ είναι και ένας θρίαμβος των οργανωμένων μεσιτών (κυρίως στην NAR) των ΗΠΑ που κατέχουν μερίδιο κοντά στο 90% των αγοραπωλησιών. Είναι ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα μιας προσπάθειας για εμπορική ψηφιοποίηση που δέχτηκε τεράστια κεφαλαία, αλλά και σοβαρότατη τεχνογνωσία και μια καταφανή νίκη των συναδέλφων επαγγελματιών του κλάδου μας. 

Το ζήτημα  βεβαίως εν Ελλάδι δεν είναι οι προσπάθειες εμπορικής ψηφιοποιήσεως της αγοράς που μοιάζουν ούτως ή άλλως προσχηματικές και προβληματικές, αλλά ο αθέμιτος ανταγωνισμός από παραμεσίτες και λαθρομεσίτες. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μας με τις ανεπτυγμένες αγορές. Και καθώς κοιτάμε προς τη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για να δούμε τι έρχεται εδώ, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι στην αγορά των ακινήτων θα συνεχίσει να κυριαρχεί ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι και μια ακόμα υπενθύμιση ότι οι οργανωμένοι επαγγελματίες και η φροντίδα που παρέχουμε στους πελάτες, δεν μπορούν να υποκατασταθούν, ακόμα τουλάχιστον, από απρόσωπα συστήματα ή ένταση κεφαλαίου.

Facebook Comments