Προ ολίγων ημερών με επισκέφθηκε καλός φίλος και πελάτης που είχε επενδύσει πριν λίγα χρόνια στις ΗΠΑ και ενδιαφέρεται να ρευστοποιήσει ώστε να επενδύσει εκ νέου στην Ελλάδα. Αυτά που είδαμε μαζί μου έδειξαν για μια ακομα φορά πόσο μπροστά είναι η αμερικανική αγορά από τη χώρα μας.

Με μερικά κλικ, βάζοντας τη διευθυνση της μαιζονέτας στο εξειδικευμένο πρόγραμμα Zillow, έχεις άμεση εικόνα για τις πωλήσεις που έχουν γίνει στη γειτονιά με ακρίβεια και τιμών και χρόνου πώλησης. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι νέο, ειναι ένα εργαλείο διαθέσιμο σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές εδώ και χρόνια. Η Zillow υπήρξε σημείο αναφοράς για τον μεσιτικό κόσμο των ΗΠΑ, καθώς ήταν το πρώτο σημείο όπου ο μεσίτης ήλεγχε τις προηγούμενες αγοραπωλησίες στην περιοχή. Πλέον όμως δεν αρκείται στην παροχή υπηρεσιών, έχει αναπτύξει η ίδια μεσιτική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον για το μέλλον της μεσιτείας λοιπόν είναι όταν βγάζει το παραάθυρο: “μήπως ενδιαφέρεστε να μάθετε την τιμή που μπορείτε να πουλήσετε το ακίνητο σας;”Ένα κλικ μετά, εμφανίζεται η οθόνη με την εκτίμηση για την τρέχουσα εμπορική τιμή, καθώς και τα προβλεπόμενα έξοδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε επόμενη οθόνη μπορείς να συγκρίνεις τα κοστη με τις παραδοσιακές πωλήσεις μέσω μεσιτη, οι οποίες είναι κάπως ακριβότερες γιατί η συγκεκριμένη εφαρμογή χρεώνει μειωμένη προμήθεια. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει η τιμή που σου δίνουν, στέλνουν κάποιον να δει το ακίνητο. Εφόσον θεωρούν ότι ειναι καλό για την αγορά σου στέλνουν μια σύμβαση  την οποία υπογράφεις ηλεκτρονικά και σου στέλνουν την προκαταβολή στο λογαριαμό που όρισες. Τα χρήματα δεν είναι άμεσα διαθεσιμα, είναι ένας ειδικός λογαριαμός μεσεγγύησης (escrow) και απελευθερώνονται με την ολοκλήρωση της πώλησης. Από τη στιγμή που θα υπογράψεις μέσα σε τρεις μήνες το πολύ είτε το αγοράσει μια συνδεδεμένη εταιρεία είτε το πουλήσουν σε ιδιώτη λαμβάνεις το υπόλοιπο του τιμήματος  στο λογαριασμό σου. Μπορεί να υπαναχωρήσει η εταιρία; Ναι για σπουδαίο λόγο, όπως αν αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν σημαντικές ζημιές που θελουν αποκατάσταση κοκ, οι λεπτομέρειες προβλέπονται στην ηλεκτρονική σύμβαση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο κοντά είναι αυτό το σύστημα στην Ελληνική πραγματικότητα και πώς θα επηρεάσει τον κλάδο των μεσιτών; Πολύ κοντά και ταυτοχρονα αρκετά μακριά. Στη χώρα μας ως τώρα είχαμε επίσης το σχήμα παροχή υπηρεσιών σε μεσίτες δωρεάν και μετά την εδραίωση του παρόχου,  με πληρωμή. Επιπροσθέτως, και εδώ είχαμε στο παρελθόν προσπάθειες, περιορισμένης εμβέλειας και επιτυχίας, από προμηθευτές υπηρεσιών σε μεσίτες να μπουν στον χώρο. Και από όσα ακούγονται, παρόμοιες προσπάθειες ετοιμάζονται πάλι, με αιχμή την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως στο παράδειγμα της Zillow. Είναι αναπόφευκτο ότι η ηλεκτρονική εποχή θα επηρεάσει και τη μεσιτεία και ο κάδος θα δεχτεί πιέσεις. Από την άλλη όλη αυτή η διαδικασία χρειάζεται διαφάνεια ειδικά στις τιμές, που ακόμα δεν υπάρχει στη χώρα μας για μεγάλο μέρος της αγοράς. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται μεγάλα κεφάλαια ώστε να αγοράζονται τα ακίνητα, αλλά και να έχει νόημα η εφαρμογή χαμηλών προμηθειών ώστε να μπορούν αυτού του είδους οι εταιρείες να ανταγωνιστούν την προσωπική φροντίδα του επαγγελματία μεσιτη.

Δυστυχώς στην Ελλαδα ο κλάδος μας έχει μέτρια μόνο οργάνωση και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου χαρακτηρίζεται απο ακραιφνή επαγγελματισμο, εδώ εχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η τρέχουσα γενιά ηλεκτρονικών εφαρμογών είναι για τους λόγους που ανέφερα, δύσκολο να εφαρμοστεί εκτεταμένα εδώ, προς το παρόν. Όμως, το μέλλον τρέχει και αν ο κλάδος δεν οργανωθεί σημαντικά, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία του, οι επόμενες γενιές εφαρμογών ηλεκτρονικής μεσιτείας μπορεί να οδηγήσουν και ταχεία και δραστική συρρίκνωση του επαγγέλματος.

Facebook Comments