Σε σημαντική αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, από 1,9% σε 2,3% – και υψηλότερα από το νέο αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης, προχωρά η UniCredit λόγω της ισχυρότερης από την αναμενόμενης πορείας στο πρώτο εξάμηνο, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της αμετάβλητη στο 1,7% το 2025.

Τόσο φέτος όσο και το 2025 αναμένεται να υπεραποδώσει έναντι της Ευρωζώνης όπου η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί στο μόλις 0,7% και 1,1%, αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η UniCredit, για άλλη μια φορά, η ανάπτυξη εξέπληξε θετικά στο β’ τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας άνοδο 1,1% σε τριμηνιαία βάση (μετά από 0,8% σε τριμηνιαία βάση προηγουμένως), λόγω της επιτάχυνσης της βιομηχανικής δραστηριότητας εν μέσω υγιούς εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης.

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας μεταφράστηκε σε ισχυρή συσσώρευση αποθεμάτων και σημαντική αύξηση των εισαγωγών, από τις οποίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η βιομηχανική παραγωγή. Η καθαρή επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ ήταν ιδιαίτερα θετική, όπως σημειώνει.

Οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι πιθανό να έχει επιβραδυνθεί το καλοκαίρι, καθώς η μειωμένη ζήτηση για ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα άρχισε να “μεταφράζεται” σε χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής. Η ανάπτυξη των υπηρεσιών πιθανότατα επίσης επιβραδύνθηκε, αν και πιθανότατα συνέχισε να παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα χάρη στην ανθεκτικότητα στους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments