Ήρθε η ώρα της υπεραπόδοσης των ευρωπαϊκών μετοχών και του τέλους του εξαιρετισμού των ΗΠΑ;

Ο εκπληκτικά ισχυρός πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιανουάριο πυροδότησε τους φόβους των επενδυτών ότι μια η υπερθέρμανση της οικονομίας και οι επικείμενοι δασμοί θα μπορούσαν να… στριμώξουν την Fed, με ορισμένους μάλιστα να αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας μπορεί να είναι μια άνοδος των επιτοκίων για τον περιορισμό των πιέσεων στις τιμές, μια «στροφή» που θα κλονίσει τις αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεθνείς οίκοι αρχίζουν και «επισημαίνουν» ότι η ζυγαριά της προτίμησής τους αρχίζει και γέρνει προς τις ευρωπαϊκές μετοχές οι οποίες και προέρχονται από έτη υποαπόδοσης σε σχέση με τις μετοχές των ΗΠΑ ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
Με τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας να γίνεται μία ευδιάκριτη προοπτική πλέον, η ευρωπαϊκή αγορά έχει και έναν πρόσθετο καταλύτη. Η Goldman σημειώνει μάλιστα πως βλέπει μια σειρά από πιθανά οφέλη για τις μετοχές στην Ευρώπης από μία τέτοια εξέλιξη – χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου, χαμηλότερος πληθωρισμός, καλύτερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι της βλέπουν μια πιθανή αύξηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 0,2% σε ένα σενάριο περιορισμένης κατάπαυσης του πυρός και μια ώθηση 0,5% σε ένα bullish σενάριο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την καλύτερη επίδοσή τους εδώ και μία δεκαετία έναντι της Wall Street τις πρώτες εβδομάδες του 2025. Εκμεταλλευόμενοι τα ακραία χάσματα αποτίμησης, οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ευρωπαϊκές μετοχές, κοιτάζοντας αρκετούς πιθανούς καταλύτες που μπορεί να σημαίνουν ότι αυτό το ράλι είναι διαφορετικό από εκείνα που προηγήθηκαν, και τα οποία συνήθως εξαφανίστηκαν αρκετά γρήγορα.
Οι εισροές των funds στις ευρωπαϊκές μετοχές έφτασαν τον Ιανουάριο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών και οι μεγαλύτεροι δείκτες αναφοράς συνεχίζουν να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ, ξεπερνώντας τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.
Η ελπίδα είναι ότι η Γερμανία μπορεί να χαλαρώσει τη δημοσιονομική της πολιτική μετά τις εκλογές αυτόν τον μήνα, οι εντάσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και οι δασμοί των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν λιγότερο αυστηροί από ό,τι αναμενόταν.
Και η πρόσφατη αναταραχή στις μετοχές των megacaps τεχνητής νοημοσύνης της Wall Street με την εμφάνιση φθηνότερων Κινέζων αντιπάλων, υποδηλώνει ότι η ηγετική θέση στην αγορά θα μπορούσε να επεκταθεί σε “παραμελημένους” τομείς, στους οποίους η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Τα κέρδη στη Φρανκφούρτη, τη Ζυρίχη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι μέχρι στιγμής φέτος έχουν ωθήσει τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε άνοδο κοντά στο 10%, ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο μόνο 4%.
Η Edmond de Rothschild δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ειδικά δεδομένης της υπερβολικά αρνητικής θέσης των επενδυτών. “Είναι δύσκολο να βρεθεί πωλητής στις ευρωπαϊκές μετοχές, γιατί όλοι είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό underweight στην Ευρώπη”, τονίζει. Η ανάκαμψη σε βασικούς οικονομικούς δείκτες, οι πιθανές περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η στάση αναμονής της Fed, καθώς και μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που μειώνει το ενεργειακό κόστος, αποτελούν κατά τον οίκο θετικούς ανέμους για τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Η Nordea, εντωμεταξύ, αναμένει περαιτέρω υπεραπόδοση τους επόμενους μήνες, καθώς οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές και η αύξηση των κερδών επιταχύνεται, γεγονός που θα μειώσει το χάσμα αποτίμησης με τις εταιρείες των ΗΠΑ.
Η UBS προχώρησε πριν μερικές ημέρες στην αναβάθμιση της Ευρώπης σε overweight, καθώς εκτιμά ότι το ράλι που οδήγησε τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx σε υπεραπόδοση, θα συνεχιστεί.
Στους παράγοντες που στηρίζουν την άποψή της είναι, πρώτον, το γεγονός ότι οι προοπτικές και η ελκυστικότητας της Ευρώπης έχουν «ανεβεί» ενώ αυτές των ΗΠΑ έχει «πέσει». Οι νομισματικές συνθήκες, η οικονομική δυναμική, η αποτίμηση, η τοποθέτηση, περιφερειακή διάθεση κινδύνου και οι μακροοικονομικές ευαισθησίες σε μακροοικονομικά σενάρια έχουν βελτιωθεί για την Ευρώπη, όπως εξηγεί, ενώ έχουν διολισθήσει για τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αναθεωρήσεις των κερδών και στη σχετική διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Ένας άλλος παράγοντας πίσω από την αισιοδοξία της UBS είναι και η προοπτική μιας συμφωνίας για την εκεχειρία στην Ουκρανία. Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (που θα κοστίσει 0,3 τρις δολάρια ή το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης) και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου (που σύμφωνα με τη UBS θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό) και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα εταιρικά κέρδη και να μειώσουν τον πληθωρισμό.
Oι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη στην Ευρώπη βελτιώνονται σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, αλλά αυτό δεν έχει προεξοφληθεί στις αγορές, τονίζει η UBS.
Άλλοι παράγοντες που επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά για την Ευρώπη είναι:
1) Το κλείσιμο του χάσματος του ΑΕΠ της Ευρώπης με τις ΗΠΑ – κορυφώθηκε στο 3,3% το τρίτο τρίμηνο του 2023 και αναμένεται να πέσει στο 0,7% έως το τέλος του 2025
2) Οι ακραίες σχετικές αποτιμήσεις, αφού το κλαδικά σταθμισμένο P/E εμφανίζει discount 25%, έναντι 7% που είναι συνήθως (όλοι οι κλάδοι στην Ευρώπη – εκτός του software – έχουν μεγαλύτερο discount έναντι αυτών των ΗΠΑ σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο)
Και κατά τη Citigroup, η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών στη συνέχεια είναι πιθανή. Ενώ οι παγκόσμιες μετοχές έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ο εξαιρετισμός των ΗΠΑ υπήρξε βασικός υποκείμενος μοχλός και κατά την άποψή της, τα περιθώρια να συνεχιστεί αυτό στενεύουν.
Όπως επισημαίνει η Citi, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή EPS θα μπορούσε να διευρυνθεί σε ένα μεγαλύτερο σύνολο περιφερειών/τομέων το 2025. Το χάσμα στην αύξηση του EPS μεταξύ των Magnificent 7 και των υπόλοιπων μετοχών αναμένεται επίσης να μειωθεί σε μονοψήφια επίπεδα. Το προφίλ ανάπτυξης των διεθνών μετοχών εκτός τεχνολογίας και της ευρύτερης ευρωπαϊκής αγοράς φαίνεται απίστευτα παρόμοιο, πράγμα που σημαίνει ότι το χάσμα στην αύξηση του EPS μεταξύ των ηγετών της τεχνολογίας των ΗΠΑ και των υπόλοιπων κλάδων μειώνεται επίσης.
Προς τα τέλη του περασμένου έτους η αμερικανική τράπεζα άρχισε να επισημαίνει κινδύνους σχετικά με την πολύ έντονη τοποθέτηση στα mega caps των ΗΠΑ. Η υπερβολική σχετική τοποθέτηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης έκτοτε έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει αρκετά ακραία. Η αγορά δεν αποτιμά κάποιο αρνητικό σενάριο για τα EPS των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη τιμολογεί πιο λογικά αποτελέσματα στο μέτωπο της κερδοφορίας των εταιρειών και οι πτωτικές αναθεωρήσεις των ευρωπαϊκών EPS έχουν σταθεροποιηθεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους η Citi προτιμά τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 έναντι του S&P 500 και βλέπει την Ευρώπη ως τον καλύτερο κυκλικό παράγοντα διαφοροποίησης για τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια, ειδικά εάν η παγκόσμια ανάπτυξη παραμείνει σε σταθερή τροχιά φέτος και οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια.
Facebook Comments