4η συνεχόμενη πτώση για τον χρυσό υπό την πίεση του ισχυρού δολαρίου

4 λεπτά ανάγνωση
29 Μαΐου 2025

Τέταρτη συνεχόμενη πτώση κατέγραψε ο χρυσός, καθώς οι αγορές συνέχισαν να επηρεάζονται από την απόφαση του αμερικανικού Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου που έκρινε παράνομους τους περισσότερους δασμούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 1,1% την Πέμπτη, προσθέτοντας νέες απώλειες στις τρεις προηγούμενες πτωτικές συνεδρίες, οι οποίες συνολικά ανήλθαν σε 2%. Οι επενδυτές προχώρησαν σε αναπροσαρμογή των προσδοκιών τους, καθώς η δικαστική απόφαση ενίσχυσε περαιτέρω το δολάριο, δημιουργώντας πιέσεις στον χρυσό.

Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά τον χρυσό ακριβότερο για τους διεθνείς αγοραστές, μειώνοντας τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το spot gold σημείωσε πτώση 0,7% στα 3.264,15 δολάρια ανά ουγγιά, στις 8:40 π.μ. στη Σιγκαπούρη, ενώ ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωσε άνοδο 0,3%.

Σημαντικές πιέσεις καταγράφηκαν επίσης και σε άλλα πολύτιμα μέταλλα: το ασήμι και η πλατίνα υποχώρησαν, ενώ το παλλάδιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες εξελίξεις, ειδικά ενόψει πιθανών αντιδράσεων από τον Λευκό Οίκο και νέων νομισματικών παρεμβάσεων. Ενώ ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, οι νομικές και πολιτικές εξελίξεις φαίνεται προς το παρόν να υπονομεύουν τη δυναμική του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρίτος μήνας πτώσης για τον χρυσό – Απώλειες 15% στο τρίμηνο

Ενισχύονται οι τιμές του χρυσού, ανακτώντας μέρος των πρόσφατων απωλειών τους.
Εκτακτες ειδησεις Ελλαδα

Πτώση για τον χρυσό μετά την άνοδο του πετρελαίου και τις νέες εντάσεις ΗΠΑ – Ιράν

Πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές χρυσού.

Εκτίναξη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα με φόντο τη Μέση Ανατολή

Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, με τον χρυσό να