Με χαμηλές προσδοκίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Με χαμηλές προσδοκίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Με χαμηλές προσδοκίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο
Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίου διαστήματος επιβάρυναν την ατμόσφαιρα ανατρέποντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία που είχε διαμορφωθεί, με συνέπεια την υποχώρηση προς τις 920 μον. και την συρρίκνωση των συναλλαγών.
Ειδικότερα, μπορούν να επισημανθούν τα παρακάτω:
1. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλησιάζει και γίνεται σε όλους εμφανές ότι το μέγεθός της είναι απαγορευτικό για τη συμμετοχή των παλαιών μετόχων στο εσωτερικό (ιδιώτες και θεσμικοί) λόγω έλλειψης ρευστότητας. Παράλληλα, αμφίβολη είναι η συμμετοχή επενδυτών εξωτερικού (παλαιών ή νέων που έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα) στο βαθμό που οι όροι δεν είναι επαρκώς ελκυστικοί. Ήδη, οι όροι της ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής (reverse split 1ν/7π και στη συνέχεια 19ν/1π Χ 0,30 ευρώ) οδήγησαν την τιμή της μετοχής χαμηλότερα από την τιμή εξάσκησης. Έτσι, η κάλυψη του 10% των ΑΜΚ από όσο τα δυνατό περισσότερες τράπεζες είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με το ΤΧΣ να καλύπτει το υπόλοιπο ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να ανοίξει πάλι η διατραπεζική αγορά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
2. Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE που οδήγησε σε ρευστοποιήσεις μετοχών σημαντικού ειδικού βάρους για το ΧΑ (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ALPHA), ενώ κάποιοι (Russell Investments) προεξοφλούν τη μετάταξη του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός όχι κατ’ ανάγκη αρνητικό!
3. Οι προσδοκίες για την υλοποίηση κάποιων αποκρατικοποιήσεων με την ολοκλήρωση εντός του 1ου τριμήνου έχουν μετατεθεί για το επόμενο διάστημα, θέτοντας υπό αμφιβολία τον ταμιακό στόχο που έχει τεθεί για το 2013.
4. Το επενδυτικό κλίμα παραμένει εχθρικό καθώς οι χαμηλές επιδόσεις μας στο πεδίο της σύλληψης της φοροδιαφυγής οδηγούν στην συνέχιση της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των ειλικρινών φορολογούμενων και των καταναλωτών που συνεχίζουν να απαιτούν «παραστατικό έγγραφο» όταν αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες. Έτσι, επιτείνεται η ύφεση οδηγώντας σε συμπίεση του τζίρου και αύξηση των ζημιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά, ενώ κάποιες κλείνουν οριστικά.
5. Η διαρκής προσαγωγή επιχειρηματιών στη δικαιοσύνη για ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, εργαζόμενους ή τρίτους, δικαίως ή όχι, έχει διαμορφώσει κλίμα ενοχοποίησης του επιχειρηματικού κόσμου, των φορέων δηλαδή από τους οποίους προσβλέπουμε να λάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για νέες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, τα γεγονότα της Χαλκιδικής διαχέουν το μήνυμα στο εξωτερικό ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει εχθρικό για μεγάλες επενδύσεις, με κίνδυνο να μην τελεσφορήσουν προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων, όπως κεφαλαίων από το Κατάρ ( στόχος Ελληνικού, δημιουργία ειδικού fund, κοκ).
Επιπλέον, το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών δημιουργεί υψηλή αβεβαιότητα σε σχέση με το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της σταθερότητας της ευρωζώνης, καθώς η γερμανική εμμονή σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας προκαλεί υψηλά ποσοστά ανεργίας στο νότο (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία) και διαμορφώνει συνθήκες πρόσφορες για κοινωνική αναταραχή. Παράλληλα, η ΕΚΤ συνεχίζει να μη συμμετέχει με ενεργές πολιτικές στην προσπάθεια καταπολέμησης της ύφεσης, σε αντίθεση με την αντίστοιχες Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Σημαίνουν όλα αυτά ότι πρέπει να αγνοηθεί από τους επενδυτές το χρηματιστήριο; Όχι, είναι η απάντηση αφού η τιμολόγηση του εξακολουθεί να είναι χαμηλή (κεφαλαιοποίηση μικρότερη του 20% ως προς το ΑΕΠ). Υπάρχουν εξωστρεφείς εταιρείες που απευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού και παρουσιάζουν σημαντική κερδοφορία. Άλλες έκαναν αναδιάρθρωση περιορίζοντας τα κόστη τους και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ αναπροσανατόλισαν μέρος των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.
Κάποιες ισχυροποιούνται από την κρίση αυξάνοντας τα μερίδιά καθώς επωφελούνται από την ισχυρής ταμιακής τους θέσης και άλλες αξιοποιούν (ή σχεδιάζουν να το κάνουν) τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους με τις κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες.
Παρά την ανοδική τους κίνηση τους μετά την απομάκρυνση του grexit από την ελληνική οικονομία (από τον περσινό Ιούνιο), οι μετοχές αυτών των εταιρειών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και διατηρούν θετικές προοπτικές για την κερδοφορία τους.
Συνιστάται λοιπόν, stock-picking τέτοιων μετοχών (στις βασικές από τις οποίες υπάρχει consensus από τους αναλυτές) και μεσοπρόθεσμη διακράτησή τους στην παρούσα φάση. Άλλωστε, διεθνώς σημειώνεται στροφή προς τις μετοχές υπό την καθοδήγηση της χαλαρής πολιτικής χρήματος των κεντρικών τραπεζών (ΗΠΑ και Ιαπωνία κυρίως) που προκαλεί έντονη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων. Την ίδια στιγμή, η ελληνική οικονομία καταγράφει αυξανόμενες επιδόσεις αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο ! Ως πότε;
Δημήτρης Τζάνας
Facebook Comments