Ομόλογα: Πάνω από $2,5 τρισ. “εξαϋλώθηκαν” λόγω του πολέμου στο Ιράν

5 λεπτά ανάγνωση
24 Μαρτίου 2026

Ισχυρούς τριγμούς καταγράφει η παγκόσμια αγορά ομολόγων, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα $2,5 τρισ..

Ο πόλεμος στο Ιράν πυροδοτεί νέο κύμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αναζωπυρώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η απότομη άνοδος των αποδόσεων (yields) οδηγεί σε σημαντική πτώση των τιμών, διαγράφοντας τεράστια κεφαλαιοποίηση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ο βασικός μηχανισμός είναι γνωστός: όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν. Στο τρέχον περιβάλλον, οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο risk premium, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ενώ η άνοδος των τιμών σε πετρέλαιο και ενέργεια ενισχύει τον πληθωρισμό, διαβρώνοντας την αξία των σταθερών αποδόσεων.

Καθοριστικό ρόλο παίζει και η ενίσχυση του δολαρίου, που έχει οδηγήσει σε εκροές κεφαλαίων από αγορές ομολόγων, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες. Παράλληλα, οι επενδυτές στρέφονται σε πιο βραχυπρόθεσμα ή πιο αποδοτικά εργαλεία, εντείνοντας το sell-off.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφονται στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Ευρώπης, αλλά και στα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου (high yield), όπου το κόστος δανεισμού αυξάνεται αισθητά. Δεδομένου ότι η παγκόσμια αγορά ομολόγων ξεπερνά τα 130 τρισ. δολάρια, μια σχετικά μικρή μεταβολή τιμών αρκεί για να προκαλέσει απώλειες τέτοιου μεγέθους.

Το βλέμμα πλέον στρέφεται στις κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ, αλλά και στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο. Αν η ένταση συνεχιστεί, η πίεση στα ομόλογα αναμένεται να διατηρηθεί, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγορές εισέρχονται σε μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και επανατιμολόγησης κινδύνου.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρειος Πάγος για Τέμπη: «Στη δίκη αυτή δεν αρμόζουν φαινόμενα αγανακτισμένων δήθεν πολιτών»

Ο Άρειος Πάγος καλεί όλους τους παράγοντες της δίκης του δυστυχήματος των

Θ. Πελεγρίνης: «Ο Ανδρουλάκης θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας»

Η δήλωση του Θεόδωρου Πελεγρίνη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο

Στο προσκήνιο ο κίνδυνος ύφεσης: Παγκόσμιο οικονομικό σοκ από τη γεωπολιτική ένταση

Η κλιμάκωση της κρίσης στη ΜΑ επαναφέρει στο προσκήνιο τον φόβο ενός