Ελληνικές τράπεζες: Το μεγάλο στοίχημα της σύγκλισης με την Ευρώπη

15 λεπτά ανάγνωση
28 Ιουνίου 2026

Οι ελληνικές τράπεζες γράφουν πλέον νέο κεφάλαιο.

Μετά από χρόνια εξυγίανσης, ο κλάδος δείχνει ισχυρά κεφάλαια, υψηλή κερδοφορία και άνετη ρευστότητα.

Παράλληλα, οι τράπεζες μειώνουν γρήγορα την απόσταση από την Ευρώπη. Σε αρκετούς δείκτες, μάλιστα, ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ΕΚΤ δίνει καθαρό σήμα για αυτή την αλλαγή. Στο α΄ τρίμηνο του 2026, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν ετήσια αύξηση 8,73%. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες κινήθηκαν στο 4,7%.

Έτσι, ο κλάδος δεν στηρίζει το story μόνο στο χρηματιστηριακό ράλι. Στηρίζει το νέο αφήγημα σε πραγματικά μεγέθη.

Κερδοφορία πάνω από την Ευρώπη

Η οργανική κερδοφορία δίνει το πιο ισχυρό μήνυμα. Οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν στο 4,82% στο α΄ τρίμηνο. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες κινήθηκαν στο 2,77%.

Παράλληλα, ο δείκτης κόστος προς έσοδα έπεσε στο 36%. Στην Ευρώπη, ο ίδιος δείκτης άγγιξε το 55%.

Άρα, οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν με πιο αποδοτικό μοντέλο. Επιπλέον, κρατούν χαμηλότερο κόστος και βγάζουν ισχυρότερα αποτελέσματα.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 11%. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος κινήθηκε στο 10%.

Επομένως, ο κλάδος δεν δείχνει μόνο ανάκαμψη. Δείχνει και καλύτερη ποιότητα κερδών.

Κεφάλαια που δίνουν ασφάλεια

Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει επίσης θετική εικόνα. Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, εστιάζει σε κεφάλαια, δάνεια και ρευστότητα.

Ο δείκτης ROE έφτασε στο 10,7%. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν καθαρά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο δείκτης CET1 άγγιξε το 14,9%. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου πλησίασε το 20%.

Συνεπώς, οι τράπεζες κρατούν ισχυρό κεφαλαιακό μαξιλάρι. Επίσης, έχουν χώρο να στηρίξουν την οικονομία και να αντέξουν εξωτερικούς κραδασμούς.

Οι αγορές δίνουν ακόμη ένα θετικό σήμα. Το 2025 οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 2,7 δισ. ευρώ μέσω τίτλων AT1. Επιπλέον, άντλησαν 0,9 δισ. ευρώ μέσω Tier II ομολόγων.

Το 2026 συνεχίζουν με νέες εκδόσεις κεφαλαίων και senior bonds. Παράλληλα, ανεβάζουν ταχύτητα και στα πράσινα ομόλογα.

Από την αρχή του έτους, ο κλάδος άντλησε 1,2 δισ. ευρώ μέσω πράσινων εκδόσεων. Έτσι, οι τράπεζες παίρνουν πιο ενεργό ρόλο στην πράσινη μετάβαση.

Τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν την Ευρώπη

Η ποιότητα των δανείων βελτιώνει επίσης το τραπεζικό story. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο 3,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2026.

Το ποσοστό ξεπερνά ακόμη τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, η απόσταση μικραίνει σταθερά.

Παράλληλα, οι τράπεζες βάζουν νέους στόχους στα μεσοπρόθεσμα σχέδιά τους. Γι’ αυτό, η αγορά βλέπει χώρο για νέα σύγκλιση.

Σημαντικό μήνυμα δίνει και το Stage 2. Τα δάνεια με αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο έπεσαν στο 6,8% του συνόλου.

Μάλιστα, το επίπεδο αυτό κινήθηκε χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, οι δανειολήπτες δείχνουν καλύτερη συμπεριφορά.

Παράλληλα, οι νέες εισροές προβληματικών δανείων μένουν χαμηλά. Έτσι, οι τράπεζες μειώνουν τις προβλέψεις και ενισχύουν τα οργανικά τους αποτελέσματα.

Ρευστότητα που ανοίγει χώρο για νέα δάνεια

Η ρευστότητα δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στις ελληνικές τράπεζες. Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας έφτασε στο 187,7%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα, η ΕΚΤ δίνει παρόμοια εικόνα. Για τις ελληνικές τράπεζες δείχνει δείκτη 189%, ενώ για την Ευρώπη δείχνει 154%.

Την ίδια ώρα, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις κινήθηκε στο 72,5%, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ. Η ΕΚΤ δίνει δείκτη 65% για την Ελλάδα και 102% για την Ευρώπη.

Συνεπώς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν χώρο για νέα πιστωτική επέκταση. Αυτό βοηθά την οικονομία και στηρίζει τις τραπεζικές αποτιμήσεις.

Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν νέα άνοδο

Οι διεθνείς οίκοι κρατούν θετική στάση για τις ελληνικές τράπεζες. Το ΔΝΤ, μετά τα πρόσφατα stress tests, μιλά για ανθεκτικό και καλά κεφαλαιοποιημένο κλάδο.

Παράλληλα, το Ταμείο βλέπει περιορισμένους κινδύνους. Ακόμη και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν αλλάζει, προς το παρόν, τη βασική εικόνα.

Η Morgan Stanley βλέπει ακόμη ελκυστικές αποτιμήσεις. Κατά τον οίκο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου 10% χαμηλότερο P/E από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Επιπλέον, η Morgan Stanley βλέπει πιθανό καταλύτη από την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς. Οι δείκτες STOXX και FTSE θα κρίνουν το θέμα τον Σεπτέμβριο. Ο MSCI ακολουθεί το 2027.

Η UBS διατηρεί σύσταση αγοράς για τις συστημικές τράπεζες. Ο οίκος βλέπει στήριξη από την πιστωτική ανάπτυξη, τις εξαγορές και την ισχυρή κερδοφορία.

Παράλληλα, η UBS θεωρεί ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις δεν χαλούν το επενδυτικό αφήγημα. Οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης συνεχίζουν να δουλεύουν.

Η Deutsche Bank βλέπει επίσης ισχυρό υπόβαθρο σε Ελλάδα και Κύπρο. Η ανάπτυξη αντέχει, οι επενδύσεις αυξάνονται και η πιστωτική επέκταση κρατά υψηλούς ρυθμούς.

Τέλος, η Jefferies δηλώνει αγοραστής. Ο οίκος βλέπει ένα από τα πιο ελκυστικά μακροοικονομικά περιβάλλοντα της Ευρώπης.

Ωστόσο, η αγορά δίνει ακόμη discount περίπου 15% στις ελληνικές τράπεζες έναντι της Ευρώπης. Γι’ αυτό, οι αναλυτές βλέπουν νέα περιθώρια ανόδου.

Τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

ΟίκοςΠειραιώςAlpha BankEurobankΕθνική
UBS11,2 ευρώ4,9 ευρώ4,7 ευρώ18,2 ευρώ
Morgan Stanley11,3 ευρώ4,9 ευρώ4,9 ευρώ17,2 ευρώ
Deutsche Bank10,5 ευρώ4,8 ευρώ5,0 ευρώ17,1 ευρώ
HSBC12,1 ευρώ4,8 ευρώ4,8 ευρώ18,4 ευρώ

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Αμυντικό κλείσιμο με τραπεζικές πιέσεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την εβδομάδα με νέα ήπια πτώση. Η αγορά

Νόμος Κατσέλη: Άμεση μείωση τόκων στις τρέχουσες δόσεις

Άμεση ανάσα παίρνουν χιλιάδες δανειολήπτες με ενεργές δικαστικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Eurobank: Τιμήθηκε με το πρώτο σήμα διαφορετικότητας από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Eurobank έλαβε το Σήμα Διαφορετικότητας, βάσει της νέας πρωτοβουλίας του Υπουργείου