Νόμος Κατσέλη: Άμεση μείωση τόκων στις τρέχουσες δόσεις

6 λεπτά ανάγνωση
26 Ιουνίου 2026

Άμεση ανάσα παίρνουν χιλιάδες δανειολήπτες με ενεργές δικαστικές ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη.

Με τη δημοσίευση του νέου νόμου στο ΦΕΚ, ο τόκος στις τρέχουσες μηνιαίες δόσεις θα πέσει.

Η νέα ρύθμιση ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι servicers πρέπει να χρεώνουν τον τόκο. Πλέον, ο τόκος θα μπαίνει πάνω στη μηνιαία δόση που όρισε το δικαστήριο. Άρα, δεν θα φορτώνει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.

Ποιούς αφορά η νέα ρύθμιση

Η αλλαγή αφορά δάνεια με ενεργή ρύθμιση στο πλαίσιο του άρθρου 9 του ν. 3869/2010. Δηλαδή, αφορά δανειολήπτες που συνεχίζουν να πληρώνουν το δικαστικό τους πρόγραμμα.

Παράλληλα, καλύπτει όσους δεν έχουν κλείσει ακόμη τη ρύθμιση. Επίσης, καλύπτει όσους δεν έχασαν το δικαίωμα προστασίας έως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Έτσι, η δόση του τρέχοντος μήνα θα ακολουθήσει τον νέο τρόπο χρέωσης. Οι δανειολήπτες που θέλουν ακριβές ποσό πρέπει να μιλήσουν με την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης του δανείου τους.

Τί θα γίνει με τα παραπάνω ποσά

Το μεγάλο θέμα αφορά και τα ποσά που οι δανειολήπτες έχουν ήδη πληρώσει με παλαιότερο τρόπο υπολογισμού. Οι πιστωτές θα ελέγξουν τα αρχεία τους και θα βγάλουν τη διαφορά.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο. Οι τράπεζες και οι servicers πρέπει να τρέξουν μηχανογραφικούς ελέγχους για μεγάλο όγκο δανείων. Γι’ αυτό, οι δανειολήπτες δεν θα δουν αμέσως την πλήρη εικόνα.

Το υπερβάλλον ποσό δεν θα γυρίσει ως μετρητά στον οφειλέτη. Αντίθετα, οι πιστωτές θα το περνούν ως αποπληρωμή κεφαλαίου. Έτσι, θα κόβουν αντίστοιχο ποσό από τις τελευταίες δόσεις του δικαστικού προγράμματος.

Χαμηλότερο βάρος, ίδιο δικαστικό πρόγραμμα

Η νέα ρύθμιση δεν αλλάζει το ύψος της δόσης που όρισε το δικαστήριο. Όμως αλλάζει το κόστος του τόκου. Επομένως, ο δανειολήπτης πληρώνει πιο καθαρά το κεφάλαιο και μειώνει ταχύτερα την οφειλή.

Πρακτικά, ο νόμος κλείνει ένα κρίσιμο μέτωπο για τα δάνεια του νόμου Κατσέλη. Επιπλέον, δίνει ενιαίο κανόνα σε τράπεζες, servicers και δανειολήπτες.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρηματιστήριο: Ρεκόρ €4,26 δισ. στον τζίρο, με φόντο την επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

Με τζίρο €4,26 δισ. και πτώση του ΓΔ ολοκλήρωσε το Χρηματιστήριο τη

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο – Κάτω από τις 2.700 μονάδες ο ΓΔ

Οι πωλητές κυριάρχησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έστειλαν τον Γενικό Δείκτη κάτω

BofA: Το sell-off στα ομόλογα απειλεί με βουτιά 9% τις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων αυξάνουν την πίεση στις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα