Προϋπολογισμός 2027: Ανάπτυξη 2,3%, χρέος κάτω από 130% και νέα μέτρα εισοδήματος

8 λεπτά ανάγνωση
5 Οκτωβρίου 2026

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον Θάνο Πετραλιά, κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2027.

Ο σχεδιασμός συνδυάζει αναπτυξιακούς στόχους και νέες παρεμβάσεις εισοδήματος.

Ωστόσο, το υπουργείο επισημαίνει τους κινδύνους από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την ενέργεια. Παράλληλα, οι περιορισμοί στο εμπόριο επιβαρύνουν το διεθνές περιβάλλον.

Ανάπτυξη και επενδύσεις

Το προσχέδιο προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2027, έναντι 2% το 2026. Αντίστοιχα, οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν δίνουν 1,2% για την Ευρωζώνη το 2027.

Επιπλέον, το υπουργείο υπολογίζει ονομαστικό ΑΕΠ 274,6 δισ. ευρώ, από 262 δισ. ευρώ το 2026. Έτσι, προβλέπει περαιτέρω διεύρυνση της οικονομίας.

Παράλληλα, εκτιμά αύξηση επενδύσεων κατά 7,9%, έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη. Ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ θα πλησιάσει το 18,6%.

Στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για συνεπείς επαγγελματίες και ταχύτερες αποσβέσεις εξοπλισμού. Επιπλέον, προβλέπει σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρου.

Επίσης, περιλαμβάνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με αφετηρία την περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, νέο πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ θα στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί πόρους από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός ενισχύει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις.

Πληθωρισμός, ανεργία και αποδοχές

Το υπουργείο προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,6%, από 3,8% το 2026. Παράλληλα, εκτιμά μείωση της ανεργίας στο 7,9%, από 8,4%.

Επιπλέον, υπολογίζει αύξηση των αμοιβών ανά εργαζόμενο κατά 3,9%. Για τον κατώτατο μισθό, θέτει στόχο 1.000 ευρώ μέσω δύο διαδοχικών αυξήσεων.

Οι αυξήσεις αφορούν τον Απρίλιο 2027 και τον Ιανουάριο 2028. Επίσης, ο σχεδιασμός προβλέπει περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.

Ενισχύσεις και στεγαστικά μέτρα

Από τον Νοέμβριο 2026, η ετήσια ενίσχυση συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία και ανασφάλιστων υπερηλίκων φτάνει τα 400 ευρώ καθαρά.

Παράλληλα, το μέτρο καλύπτει όλους τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών. Επιπλέον, ο σχεδιασμός συνδέει τα αναπηρικά επιδόματα με τον πληθωρισμό.

Για τον Δεκέμβριο 2027, προβλέπει επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Επίσης, μηδενίζει τον φορολογικό συντελεστή έως 20.000 ευρώ για αγρότες και τριτέκνους.

Στη στέγαση, περιλαμβάνει το «Σπίτι μου ΙΙΙ», με πόρους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προτείνει επενδυτικό λογαριασμό για παιδιά με κρατική συνεισφορά έως 1.200 ευρώ ετησίως.

Πλεονάσματα και δημόσιο χρέος

Το προσχέδιο προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού 3,3% του ΑΕΠ το 2027. Αντίστοιχα, υπολογίζει συνολικό πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 0,3%.

Τέλος, το υπουργείο εκτιμά υποχώρηση του δημόσιου χρέους στο 128,8% του ΑΕΠ, από 136,7% το 2026.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποπληρωμή €2,5 δισ. στον EFSF με έσοδα από τις τράπεζες

Η Ελλάδα αποπλήρωσε 2,5 δισ. ευρώ στον EFSF, αξιοποιώντας έσοδα από την

Ανάπτυξη πάνω από 2% και χρέος κάτω από 130% για την Ελλάδα το 2027 – Bloomberg

Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2% το 2026 και ελαφρώς ταχύτερα

Capital Economics: Η Ελλάδα ξεπερνά την Ευρωζώνη – Το χρέος πέφτει κάτω από Ιταλία και Γαλλία

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη, σύμφωνα