Την ετοιμότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προωθηθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα εξέφρασε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε την επικεφαλής του οργανισμού για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος στήριξης από τους θεσμούς, που αναμένεται να αρχίσει τις πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Το Ταμείο συμμετέχει μεν στην αξιολόγηση του προγράμματος, όμως δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά, καθώς θέτει ως προϋποθέσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους και την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας.

Στην ανακοίνωση του ΔΝΤ δεν γίνεται αναφορά στο θέμα του χρέους.

Οι εταίροι έχουν καταστήσει σαφές πως επιθυμούν τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, καθότι διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει σχεδόν το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει λαμβάνει η Ελλάδα έως τα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάζουν αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η πρόβλεψη του Μνημονίου για ύφεση 2,3% είναι υπερβολικά απαισιόδοξες.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΥΠΟΙΚ μπορεί να καταθέσει τη Δευτέρα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 με εκτίμηση για ύφεση 1,5% για φέτος, ουσιαστικά δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για την αποφυγή ορισμένων μέτρων που θα τεθούν στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Facebook Comments