Σε σοβαρή έλλειψη ανταλλακτικών θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν. Υπό το καθεστώς των κυρώσεων, αμερικανικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να πωλούν εξαρτήματα στη ΖΤΕ, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της κινεζικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες και δίκτυα.

Επιπλέον, και ξένοι κατασκευαστές απαγορεύεται να πωλούν προϊόντα στην κινεζική εταιρεία, αν αυτά περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό εξαρτημάτων που έχουν αμερικανική προέλευση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η ΖΤΕ σκόπευε να χρησιμοποιήσει σειρά εταιρειών «βιτρίνα», ώστε «να επανεξάγει παρανόμως ελεγχόμενο υλικό στο Ιράν», κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί ελέγχου εξαγωγών. Η ΖΤΕ κατηγορείται από την αμερικανική κυβέρνηση ότι υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η απαγόρευση εξαγωγών δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητα της ΖΤΕ να πωλεί κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ, ωστόσο αναμένεται να έχει παγκόσμια επίδραση. «Θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες. Είναι (η ΖΤΕ) πολύ σημαντική για πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ και εκτός ΗΠΑ», λέει ο κ. Νταγκ Τζέικομπσον, δικηγόρος που ειδικεύεται σε ζητήματα εξαγωγών.

Για παράδειγμα, η ταϊβανέζικη εταιρεία, που χρησιμοποιεί αμερικανικά εξαρτήματα ώστε να κατασκευάσει επεξεργαστές για τα κινητά της ΖΤΕ, πιθανότατα θα αναγκαστεί να σταματήσει τις παραγγελίες προς τους πελάτες της στις ΗΠΑ. Η ΖΤΕ έχει ετήσιο τζίρο ύψους 15 δισ. δολαρίων και είναι ο μοναδικός Κινέζος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων με αξιομνημόνευτη παρουσία στις ΗΠΑ. Κατέχει μερίδιο αγοράς 7% και πουλάει κινητά τηλέφωνα σε τρεις από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

 

Facebook Comments