Στη σκιά της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις θεσμών – κυβένησης για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης. 

Η αποστολή των ευρωπαίων και του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Ταμείο και συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης. 

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής δηλαδή «η τήρηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου» και τα δημοσιονομικά μέτρα θα οδηγήσουν: 
 

  • σε αύξηση των άμεσων φόρων κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018
  • αύξηση της έμμεσης φορολογίας κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018
  • σε περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018

Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει από τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους να προέλθει επίσης εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος. 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους η μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ελάφρυνση μπορεί να προέλθει από την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Facebook Comments