Ψαγμένες κωμωδίες, Κωμωδίες εισπρακτικές – επιτυχίες , κωμωδίες – τρόμου και κωμωδίες για ….μαμάδες….Καλή διασκέδαση !!!

MAGGIES PLAN/Η ΜΑΓΚΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ  2/5
Σκηνοθεσία : Rebecca Miller
Πρωταγωνιστούν : Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore

Το σχέδιο της Μάγκι ( Gerwig) είναι να αποκτήσει μόνη της ένα παιδί. Σχέδιο που πάει ….κατά διαόλου όταν γνωρίζει και ερωτεύεται τον Τζον (Hawke)…Ο οποίος είναι παντρεμένος….

Βασισμένο σε ένα βιβλίο που δεν εκδόθηκε ( της Karen Rinaldi) ποτέ αλλά μετά από την ταινία μπορεί να βρει το δρόμο προς τα ράφια των βιβλιοπωλείων , γιατί όχι; H ταινία ανήκει στο είδος  του Sundance rom com, δηλαδή μια ρομαντική κομεντί του Αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Σκεπτόμενες δηλαδή ταινίες που δεν περιορίζονται στην γνωστή φόρμουλα του είδους. Εδώ έχουμε ένα μείγμα κοινωνιολογίας και αφήγησης. Gerwig και Hawke έχουν υποδυθεί τον ίδιους ρόλους πολλές φορές οπότε βρίσκονται σε γνώριμα νερά και είναι ο χαρακτήρας της Moore που ξεχωρίζει. Το σενάριο δεν είναι πάντα καλά ¨δεμένο” αλλά το παραβλέπεις γιατί η Miller ( σύζυγος του μοναδικού Daniel Day Lewis και κόρη του Arthur Miller) έχει πιάσει – και πολύ καλά μάλιστα – τον σφυγμό της “κουλτουριάρικης κωμωδίας, άλλωστε συνέγραψε και το σενάριο. Το φιλμ είναι γεμάτο από τσιτάτα που με άλλον σκηνοθέτη η ταινία θα φλέρταρε με το γελοίο..Η Miller το κάνει να κυλά αβίαστα για το κοινό θυμίζοντας και λίγο Woody Allen, στα καλά του όμως. Καλός ρυθμός, δεν κουράζει, λίγο περισσότερα από 90 διαρκεί. Θα γελάσεις λίγο, θα σκεφτείς λίγο περισσότερο και …θα ξεχάσεις….

QUO VADO/ΠΟΥ ΠΑΩ ΘΕΕ ΜΟΥ  2/5
Σκηνοθεσία : Gennaro Nunziante
Πρωταγωνιστούν : Checco Zalone, Eleonora Giovanardi, Sonia Bergamasco


O Κέκο διάγει ….ΖΩΑΡΑ!!! Δημόσιος υπάλληλος στην Ιταλική επαρχία. Σταθερή δουλειά , σταθερό ωράριο και καλά λεφτά. Μέχρι που η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει τα πράγματα……

Δεν ανακαλύπτω την Αμερική αν πω ότι το φιλμ θα μπορούσε να έχει γυριστεί και στην Ελλάδα. Στην Ιταλία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη στα χρονικά εισπρακτική επιτυχία από Ιταλική ταινία. Μόνο το Avatar συγκέντρωσε έκοψε πιο πολλά εισιτήρια. Γραφειοκρατία, πελατειακό κράτος, η σχετική ραθυμία των λαών της Νότιας Ευρώπης σε σχέση με τον Βορά αποτελούν όλα στοιχεία της θεματολογίας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο , ο Κέκο Ζαλόνε που είναι γνωστός κωμικός στη χώρα της μπότας – κάτι σαν τον δικό μας Μάρκο Σεφερλή , είναι και αρκετά καλός. Το σενάριο βρίθει αστείων  με τα οποία θα ταυτιστεί το ελληνικό κοινό ειδικότερα αν παρακολουθεί και επιθεώρηση στο θέατρο. Πιο ψαγμένοι θα βρουν το χιούμορ μάλλον πολύ “λαϊκό”. Η αλήθεια κάπου στη μέση. Τώρα στα υπόλοιπα , σκηνοθεσία, παραγωγή, φωτογραφία κτλ. μην περιμένετε κάτι φοβερό. Μια χαρά για θερινό….

GHOSTBUSTERS  1.5/5
Σκηνοθεσία : Paul Feig
Πρωταγωνιστούν : Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Chris Hemswοrth, Charles Dance

Τα φαντάσματα εισβάλουν στο Μανχάταν και 4 γυναίκες συνασπίζονται για να αντιμετωπίσουν την εισβολή….

Ξαναλανσάρουμε λοιπόν τη σειρά ταινιών με γυναίκες πρωταγωνιστές όμως. Χωρίς καμιά σεξιστική διάθεση ,αν δεν υπήρχαν τα “ανδρικά” φιλμ, τότε θα μιλούσαμε για κάτι δροσερό και πρωτότυπο. Επειδή όμως υπάρχουν και η σκιά τους είναι βαριά αφού αγαπήθηκαν από εκατομμύρια, τούτη εδώ η κωμωδία τρόμου είναι απλά κάτι μέτριο. Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Διασκεδαστικό , με σχετικά καλή χημεία μεταξύ των κοριτσιών , όχι φυσικά στο επίπεδο που το έφτασαν τα αγόρια, και μέχρι εκεί. Πολύ λίγο χιούμορ και πολλή δυστυχώς έμφαση στα ειδικά εφέ ( είμαστε όμως στο 2016 και όχι στο 1984, τα περιμένουμε αυτά) και όχι στο χτίσιμο των χαρακτήρων και τη μεταξύ τους δυναμική και το σενάριο όχι κάτι φοβερό που να δίνει στα κορίτσια κάτι να δουλέψουν. Ενδεικτικό άλλωστε ότι από τη μετριότητα ξεχωρίζει ο Hemsworth που έγινε γνωστός λόγω Thor…Αντί να προσπαθήσεις να ξαναφτιάξεις το παλιό – γιατί έστω και με γυναίκες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους περί αυτού πρόκειται – καλύτερα να χτίσεις πάνω του και να επεκτείνεις το σύμπαν του γεννώντας κάτι νέο. Κάπως όπως έκαναν στο Star Wars. Την πρώτη ευκαιρία οι του Hollywood την έχασαν….

CIEN ANOS DE PERDON/ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΟΙΟΝ   1.5/5
Σκηνοθεσία : Daniel Calparsoro
Πρωταγωνιστούν : Luis Tosar, Rodrigo de la Serna, Raul Arevalo

Ομάδα ληστών εισβάλει σε τράπεζα και “σηκώνει”όσες θυρίδες μπορεί και διαφεύγει μέσω ενός τούνελ . Το σχέδιο όμως αρχίζει να καταρρέει όταν το τούνελ πλημμυρίζει και το περιεχόμενο μιας εκ των θυρίδων περιέχει εξαιρετικά επικίνδυνο για την κυβέρνηση υλικό….

O τίτλος προέρχεται από την Ισπανική παροιμία όποιος κλέβει από κλέφτη , συγχωρείται για 100 χρόνια, ή κάπως έτσι. Ένα τυπικό Ισπανικό θρίλερ – που εμένα δεν κρύβω ότι μου αρέσουν – με σκοτεινή ατμόσφαιρα, γρήγορο ρυθμό , κανονικούς χαρακτήρες με βάθος και πολυπλοκότητα , όχι χάρτινους. Τούτο εδώ έχει και ιδιαίτερη αισθητική και έμπειρους πρωταγωνιστές. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι όταν παύει να είναι απλώς μια ληστεία και επεκτείνεται και στα λημέρια του πολιτικού θρίλερ. Κρεμάει, χάνεται και …χάνει. Ενώ αρχίζει πολύ καλά, με πολύ ενέργεια , με ωραία πλάνα, εκμεταλλευόμενο πλήρως το τοπίο της βροχερής Βαλένθια κι έχει καλές ερμηνείες , καταλήγεις να βλέπεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους να κάνουν το ένα τηλεφώνημα μετά το άλλο και εκνευρίζεσαι γιατί υπήρχαν δυνατότητες…που έμειναν ανεκμετάλλευτες…

BAD MOMS/ΜΑΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΑΚΗ ΔΙΑΓΩΓΗ  1/5
Σκηνοθεσία : Jon Lucas, Scott Moore
Πρωταγωνιστούν : Mila Kunis, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett-Smith

3 μαμάδες που κάνουν τα πάντα αλλά δεν τις εκτιμά κανείς. Και όταν φτάνουν στα όρια τους κάνουν και την επανάσταση τους….

Μια ακόμη κωμωδία για τις μαμάδες, μια ακόμη γυναικεία κωμωδία, αυτή τη φορά από τους σεναριογράφους του Hungover. Tο οποίο δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα γιατί ούτε ιδιαίτερα καλό είναι το φιλμ κι απευθύνεται κιόλας και σε συγκεκριμένο κοινό. Οι μαμάδες θα ταυτιστούν με τις επαναστατημένες ηρωίδες και πιθανότατα να το διασκεδάσουν. Για τους υπόλοιπους, ειδικά το αντρικό κοινό – αν και θεωρώ ότι ένας άνδρας θα συναινούσε να το δει μόνο για να γλιτώσει τη γκρίνια – διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις. Σχεδόν ανύπαρκτο χιούμορ, υποτυπώδεις ερμηνείες , σενάριο για αρχάριους….έλεος….

 

Facebook Comments