Ερασιτεχνική σκοποβολή και Χρηματιστήριο
Ερασιτεχνική σκοποβολή και Χρηματιστήριο
Ερασιτεχνική σκοποβολή και Χρηματιστήριο
Προχτές ακούσαμε ότι η φορολογία επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα αυξηθεί από 0,2% να γίνει 0,35%. Γιατί να μην γινει 3,5%; Η ακόμη καλύτερα, 35%. Προς θεού, δεν υπερασπίζομαι το αφορολόγητο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ούτε την λογική του να γίνει η Ελλάς φορολογική μπανανία. Καθε άλλο. Ομως σε ενα χρηματιστήριο όπου οι μισές σχεδόν εταιρίες είναι ζημιογόνες, όπου τα κέρδη είναι στο 1/10 από ότι ηταν παλιά, όπου δεν αναμένεται ‘φως’, είναι τουλάχιστον άκαιρο να συζητάμε για επιπλέον φορολογία χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Αν η κυβέρνηση αποτελείτο από νεόκοπους βουλευτές κάποιου νέου, στα πολιτικά, κόμματος, πολλά πράγματα θα εξηγούνταν. Ομως στην κυβέρνηση βρίσκονται τα 2 πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 39 χρόνια. Πρόκειται για τα κόμματα που πήραν το δημόσιο χρέος από όπου ήταν και το πήγαν στο 160% του ΑΕΠ. Ακόμη παραπέρα, κατ ουσίαν, δε κυβερνούν τα κόμματα αυτά, αλλά οι πιστωτές μας, η Τροικα. Πρόκειται γαι επιτελείο τεχνοκρατών, διορισμένων από ισχυρες χώρες για να μας βάλουν στον σωστό δρόμο. Σωστά;
Μα, αν όλοι αυτοί οι ‘’εμπειροι’, με την αποκρυσταλλωμένη γνώση διακυβέρνησης 40 περίπου ετών, και οι άλλοι, οι ‘διεθνείς’, με τα σουπερ επιτελεία που ρυθμίζουν τις τύχες της υφηλίου είναι ανίκανοι να αντιληφθούν τα αυτονόητα, όπως ότι δεν αυξάνουν φορολογία οταν δεν υπάρχουν συναλλαγές, τοτε για ποιά διάσωση Ελλάδας μιλάμε και για ποιές χρηματιστηριακές προοπτικές; Λένε ότι όλα τα συστήματα καταρρεουν από τα λάθη των ανθρώπων τους. Προφανώς τώρα ζούμε αυτή την καταρρευση. Οι χρηματιστηριακές αξίες, σαν άγρια ζώα, θα αντικατοπτρίσουν αυτή την παρακμή, αυτή την κατάρρευση. Η κοινωνία, και οι πολιτικοί συσχετισμοί ακολουθούν.
Μου είναι δυσκολο να πιστεψω ότι 2-3 χρόνια ή εστω 9 μήνες πριν την παραπομπή της Ελλάδος στο ΔΝΤ κανένας από την κυβέρνηση δεν σκεφτηκε την χρονική διαπλάτυνση και την αίτηση διαγραφης χρεους. Υπήρχε εναλλακτική-πολλοί την εβλεπαν. Είναι εμφανές ότι τότε κάποιοι μας έσυραν στο ΔΝΤ με δόλο, πλαστογραφώντας και τα στατιστικά της Ελλάδος.
Αντιστοίχως, μου είναι δυσκολο να πιστεψω ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση καιη Τρόικα δεν γνωρίζουν ότι αυτη τη στιγμη η αύξηση στη φορολογία επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι μια ανοησία. Προφανως και τώρα φαίνεται να κινούνται με δόλο.
Το ποιά θα είναι η πολιτική πορεία αυτής ή κάποιας άλλης κυβέρνησης δεν με αφήνει αδιάφορο, αλλά δεν είναι το αντικείμενο του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση, όπως η ανόητη παραπομπή στο ΔΝΤ, έτσι και αυτή η κίνηση θα είναι δύσκολο να πιστεψει καποιος οτι δεν θα έχει επίπτωση στις τιμές των μετοχών. Σαφως και θα έχει. Σαφώς ανατρέπονται επι το χείριστο οι προοπτικές του ΧΑ. Κια σαφώς αναθεωρείται επί το χείριστον η όποια ως τώρα πρόβλεψη για τις προοπτικές της Ελληνικής αγοράς. Και καθώς καταργήθηκε ο περιορισμός στο short-selling, νομίζω ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Χρηματιστηριακό δράμα δεν έχει παιχτεί. Δυστυχώς.*
*(Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.)
Facebook Comments